Kamervragen over 'schrikbewind' re-integratie Rotterdam
‘Deelt u de mening dat dergelijke intimidatie van uitkeringsgerechtigden niet door de beugel kan’, wil Kerstens van de staatssecretaris weten.
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat de werkwijze van de Rotterdamse dienst Werk en Inkomen niet door de beugel kan en vraagt aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) of ze hier iets tegen gaat doen. Dat blijkt uit Kamervragen van John Kerstens (PvdA).
Loser en fraudeur
Onlangs publiceerde Binnenlands Bestuur het onderzoek van de Rotterdamse Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld waarin deze zeer kritisch is over het beleid van de gemeente Rotterdam rondom bijstandsgerechtigden. Ze worden als fraudeurs of als loser aangesproken, worden geïntimideerd en moeten werk doen waar zowel de uitkeringsgerechtigde als de stad lang niet altijd iets aan heeft, aldus de Ombudsman. Ook ergert ze zich aan de toon waarom gemeenten en re-integratiebedrijven de bijstandsgerechtigden aanspreken.
Actie
‘Deelt u de mening dat dergelijke intimidatie van uitkeringsgerechtigden niet door de beugel kan’, wil Kerstens van de staatssecretaris weten. Ook vraagt hij of ze al contact met de gemeente heeft gehad of bereid is contact te zoeken. Hij wil weten of ze in de ‘constante stroom berichten over misstanden bij tegenprestatie en re-integratie’ aanleiding ziet actie te ondernemen.
Aanbevelingen doorvoeren
In het onderzoek zegt de Ombudsman dat de dienst ervoor zorgen dat mensen binnen 24 uur antwoord krijgen zonder doorverwijzing. Ook moeten de dossiers van de uitkeringsgerechtigde compleet en actueel en moet de gemeente niet alleen wijzen op de plichten van de werkloze burger, maar zeker ook de rechten. Kerstens wil van Klijnsma weten of ze deze aanbevelingen deelt en of ze ervoor gaat zorgen dat deze in Rotterdam worden geïmplementeerd.
Reacties: 19
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Helaas ben ik er uit eigen ervaringen mee bekend hoe W&I t.o.v. de burger staat. Op dat punt draai ik me om in mijn ambtelijke graf.
Zolang sommige koeienkoppen op dat soort partijen blijven stemmen, krijg je dit.
Maar gelukkig staat Nederland wel hoog in de internationale lijstjes m.b.t sociale voorzieningen, gezondheidszorg, onderwijs, rechtsstaat, etc.
Dit is werken onder dwang is dit normaal? Dit valt onder slavernij. Want je hebt geen andere keuze in deze maatschapij om te dwangarbeiden want
in de NLse cultuur die zo is gemaakt dat je niet mag overleven in de bossen nergens mag bedelen enz. waar je word je gedwongen te werken voor behoud van uitkering zonder 1 cent er van te zien en ook geen vakantie dagen en pensioen en maak je 1 foutje verlies je je uitkering voor drie maanden. Dat valt niet goed te praten,dit is echt slavernij.
Wij voor de overheid of de overheid voor ons?
De mensen die voor de overheid werken zijn in dienst van ons burgers en dat word maar al te vaak vergeten.
Dus een Bijstandsgerechtigde die met behoud van uitkering werkt, heeft geen enkele vrije dagen om een weekje op vakantie te gaan? Als dat zo is, is dat verkeerd en moet dat ook aangepakt worden, ook zij hebben recht op vakantie. Nog even en alle Bijstandsgerechtigden worden van hun bed gelicht en afgevoerd naar werkkampen! Ik zie de PVV, VVD en Leefbaar Rotterdam dat wel doen.
Nogmaals, op zich is er helemaal niets mis mee om wat voor je uitkering terug te doen, maar wantoestanden als in Rotterdam en in sommige andere gemeentes kunnen echt niet door de beugel en moeten dan ook hard aangepakt worden.
Dat is erg heel erg op naar de participatie maatschappij.leuker kan ik het niet maken en zeker niet makkelijker.
Hoezo verdringing van werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt.er zou niets veranderen toch politiek.
Wie werkt ontvangt een salaris. Het kan en moet niet zo zijn dat iemand die een uitkering ontvangt hier niets voor hoeft te doen. Gelukkig is een groot aantal uitkeringsgerechtigden in staat om een baan te vinden die bij ze past. Een kleiner aantal is niet in staat om passend werk te vinden en een nog kleiner aantal heeft geen zin om te werken. Iemand die niet in staat is om zelf een baan te vinden wordt daarmee geholpen. Of dat nu vrijwilligerswerk betreft of een leerweg waar je gebruik van kunt maken met behoud van uitkering maakt niet uit. De meeste uitkeringsgerechtigden zijn daar blij mee. Ze leren een nieuw vak en komen weer onder de mensen.
En dan heb je de klagers. Verzuurde uitkeringsgerechtigden die alleen maar de hand openhouden en blijven zeuren en bellen om ook maar 1 extra cent binnen te harken. Als je als medewerker van de gemeente niet direct voor ze in de houding springt en de staatskas opentrekt dan gaan ze in bezwaar of naar de zogenaamde Sociale Raadslieden. Als je ze hoort hebben ze ook allemaal een advocaat in de kast liggen waar ze mee dreigen.
Maar gelukkig is dat maar een hele kleine groep.
p.s. @Josie : Ook met een uitkering heb je vakantiedagen om buiten Nederland op vakantie te gaan. Dat zijn wel de vakanties die je moet doorgeven maar dat moet je bij een werkgever ook. In Nederland kun je (ook met een uitkering) onbeperkt weekendjes weg of doordeweeks bij familie in Limburg gaan logeren.