Advertentie
sociaal / Nieuws

Honderden 'verborgen vrouwen' in Amsterdam

In Amsterdam zijn minimaal twee- tot driehonderd verborgen vrouwen. Dit zijn vrouwen, veelal allochtone, die gedwongen worden in isolement te leven.

06 september 2012

Er moet meer aandacht komen voor het fenomeen ‘verborgen vrouwen’. Dat zijn vrouwen die door hun partner of familielid thuis worden opgesloten en gedwongen in een isolement leven. Er zouden minstens twee- tot driehonderd gevallen in Amsterdam voorkomen, schat het Verwey-Jonker Instituut, dat er in opdracht van de gemeente onderzoek naar deed.

Islamitisch

De grootste groep slachtoffers komt uit het buitenland. Verder is er een kleine groep in Nederland geboren allochtone vrouwen en een enkele verborgen vrouw is een autochtone Nederlandse vrouw. De onderzoekers onderscheiden twee verschillende groepen. De groep 'ondergeschikte verborgen vrouw' bestaat voornamelijk uit vrouwen met een traditionele islamitische of christelijke cultuur. Ze worden in de gaten gehouden door familie en de eigen gemeenschap en schikken zich in hun lot, waardoor dreigen met geweld minder noodzakelijk is. Daarnaast zijn deze vrouwen minder weerbaar, omdat ze de Nederlandse taal niet spreken en niet weten wat hun rechten in Nederland zijn.


Geweld

In de tweede groep, 'de opgesloten verborgen vrouw', zitten voornamelijk vrouwen die met (excessief) geweld in toom worden gehouden. Daar is meer sprake van letterlijke vrijheidsberoving: de deur gaat op slot. In deze groep zijn gedwongen huwelijken meestal niet aan de orde en kiest de vrouw zelf haar partner. Het betreft zowel vrouwen die al in Nederland wonen, als vrouwen die voor hun partner naar Nederland komen.


Uit taboesfeer

De onderzoekers spraken voormalig verborgen vrouwen en interviewden sleutelfiguren die werkzaam zijn binnen uiteenlopende organisaties in Amsterdam. De onderzoekers willen dat de problematiek hoger op de agenda en uit de taboesfeer komt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie