Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijstandsfraudeurs krijgen 'premiejagers' op hun dak

Ze werken op 'no-cure-no-pay'-basis, de rechercheurs van het externe bureau Investiga. De gemeente Lansingerland laat de ingewikkelde bijstandsfraudezaken aan hen over.

17 juli 2014

Een soort premiejagers lijken het, de externe ‘detectives’ die bijstandsfraudeurs in Lansingerland op de korrel nemen. De gemeente heeft sinds kort zo’n bureau in de arm genomen, en met succes. Van de 68 dossiers kon het ingehuurde bureau Investiga bij 57 gevallen fraude aantonen. Maar de PvdA-fractie heeft twijfels over deze methode. De ‘no-cure-no-pay-methode’ zou verkeerde prikkels geven en tot een heksenjacht leiden.

Gemiddeld
De gemeente Lansingerland is nu niet per se een uitzonderlijke gemeente wat bijstandsfraude betreft. ‘Ik denk zo’n beetje gemiddeld,’ meent wethouder Ankie van Tatenhove, ‘maar we willen dat het geld bij de juiste mensen komt.’

Complexe fraude
De vraag om een gespecialiseerd onderzoeksbureau kwam uit de raad. Al jaren vraagt men zich af of de opsporing van bijstandsfraude effectiever kan. ‘Vorig jaar is er daarom besloten om in zee te gaan met Investiga. Zij werken overigens voor meer gemeenten. De reden is dat  bepaalde fraudeonderzoeken erg tijdrovend voor onze ambtenaren zijn,’ legt de wethouder uit. ‘Het gaat hierbij eigenlijk altijd om de wat complexere zaken.’
 
Gemeente houdt regie 

De externe rechercheurs krijgen overigens geen carte blanche bij de Sociale Dienst van Lansingerland. Van Tatenhove: ‘De dossiers blijven achter slot en grendel, alleen geselecteerde gevallen krijgen ze onder ogen. Daarbij volgen onze ambtenaren elke stap die wordt gezet, er is dus goede controle op de werkwijze. Wij houden zelf de regie’

Fraude loont niet
Lansingerland heeft inmiddels al tientallen uitkeringen stopgezet en zo aardig wat gemeenschapsgeld uitgespaard. Maar het gaat de wethouder met name ook om het signaal. ‘Fraude mag nooit lonen, hopelijk gaat er een preventieve werking uit van deze effectieve opsporingsmethode.’

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

An
Dit is dus not done ,en gaat op oorlog lijken de mensen zo opjagen ,op den duur lijkt alles normaal in dit land drone, camara, bewaking, steekt de energie en dat geld in banen scheppen inplaats mensen opjagen wat voor land leven we tegenwoordig
Paul / projectleider
Ze besteden de complexe zaken uit, vanuit praktisch oogpunt een goed idee. Maar als burger had ik toch graag gehad dat dit wordt uitgevoerd door ambtenaren van een inspectie
klompen loper / werkloos
pakt niet de werkloze maar pak de werkloosheid aan.
El Cordobes
Wel weer typisch dat juist de PVDA hierover klaagt. Het gaat notabene om gemeenschapsgeld. Heel goed van de gemeente Lansingerland om deze mensen in te schakelen.
Kees Moormann / BABS
Zorgelijk dat de overheid regels/voorschriften voorschrijft die uitnodigen tot frauderen.

No cure no pay leidt na enige tijd inderdaad tot heksenjacht.

En zijn wij zo naief dat wij geloven dat de privacy wordt bewaakt?! Nee toch.
waaromnaam
Mijn hebben ze onschuldig gepakt voor fraude, ik had niks verkeerds gedaan, maar heb geen poot om op te staan, zelfs had ik daar bewijs van.
huzaar
Fraude met gemeenschapsgeld moet terug gebracht worden. Vandaag vind ik het geweldig dat elke Nederlander , lid van de partij PvdA, minimaal een of 2 gelukszoekers opnemen , dus huisvesting , voeding en begeleiding gaan de PvdA mensen zelf verzorgen. De meeste hebben ruimte omdat een of 2 kamers van hun woning leeg staat, geweldig van de PvdA, dit zouden meerder partijen moeten doen.
Aart Bijl / juridisch beleid
Een wat kritischer opstellling van Binnenlands Bestuur bij deze berichtgeving zou prettig zijn. Lansingerland zal wel onrechtmatig bezig zijn. Weinig weerbare mensen als fraudeurs wegzetten. Ik vraag me af hoeveel dossiers het bij rechter zouden redden, met wat goede juridische begeleiding voor de slachtoffers.
Hart / Financiën
Een verzorgingsstaat zal na verloop van tijd een controlestaat worden. Dit is onvermijdelijk, want de burgers die het geld opbrengen, zullen eisen dat het ook juist besteed wordt. Tevens wordt door de politiek ook toezicht gehouden, omdat zij ook weer herkozen willen worden.

Dus iedereen die afhankelijk is, van de verzorgingsstaat zal dus zijn leven op tafel moeten leggen. Denk maar eens aan de toeslagen die naar de Bulgaren gingen. Dat is jullie geld.

Mocht je dit allemaal niet erg vinden, stel ik voor, dat je vrijwillig meer belasting betaald.

Plato waarschuwde de Grieken al: democratie eindigt in despotisme.
Sylvie Jacobs / Gelijke Rechten Praktivist
Dit hele punt kan onder ogen gezien worden door te realiseren dat de (gemeentelijke) overheid van haar burgers steelt onder de noemers van o.a. inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Gemeentelijke en landelijke overheden verspillen daarnaast zo ongelofelijk veel geld - onuitsprekelijke bedragen waarvan niets bekend is - en vervolgens over die grijpstuiver vallen die ze aan werklozen/zieken/ouderen geven.



De uitkeringen kunnen simpelweg gefinancierd worden uit de winsten van nutsbedrijven als water, energie, gas, telecommunicatie enzovoort enzovoort. Winstuitkering als een leefbaar inkomen voor hen die dit behoeven en zo krijgt de economie ook weer de boost die zij behoeft. Dat wat je erin stopt komt er ook uit, nogalwiedes. Hoe MINDER uitkering je aan mensen geeft hoe MEER kapot de economie gaat. Reken uit je winst met z'n allen LOL.
Aart / Oud belastingdeurwaarder
Fraude is nooit goed te praten maar in in veel gevallen wel verklaarbaar. Veel mensen die wat langer een minimuminkomen hebben raken in de schuld.

Schulden worden ingevorderd en aan invorderen van schulden zitten kosten waardoor mensen nog verder in problemen komen. Om uit die problemen komen zoeken men naar oplossingen die al gauw als fraude bestempeld worden. ( schoonmaakwerk bij een bejaarde) etc.

De overheid zelf is de grootste veroorzaker van problemen onder mensen met een minimuminkomen denk aan de zorgverzekering die bij niet kunnen betalen verhoogd wordt naar de beatuursrechechtelijk premie die bij niet (kunnen) betalen ingevorderd wordt via het CJIB ( uiteraard met nog meer extra kosten. Een uitkeringsgerechtigde zit in een catch 22 situatie er is geen oplossing.

Stopzetting van de uitkering voor korte of langere tijd en terugbetaling van het ten onrechte ontvangen geld helpt natuurlijk enorm.



Het lijkt waarschijnlijk of ik politiek extreem linkse sympathieën heb, het tegendeel is waar, ik denk dat fraude bestraft moet worden met verplichte tewerkstelling er is genoeg noodzakelijk werk dat door bezuinigingen niet meer gedaan kan worden
Joke / rijksambtenaar
Nu nog premiejagers die de witteboordencriminaliteit in kaart brengen. Dat gaat vast nog veel meer opleveren.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dit 'gleufhoedenteam' kan m.i. ook volop 'scoren' in Utrecht. Als je door bepaalde Utrechtse straten loopt word je 'high' van de hasjlucht die uit de brievenbussen komt.....
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Lansingerland ontstaan uit Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek en als ze daar al tientallen uitkeringen hebben kunnen stopzetten, kun je nagaan wat dit zou kunnen betekenen voor steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam... Nog niet ingeschakeld? Alsnog DOEN! Dat bespaart de staatskas tenminste en hoeven de goeden niet te leiden ondere de kwaden, dus minder bezuinigingen! En v.w.b. die heksenjacht, ach we zitten niet meer in de Middeleeuwen en voelt men zich onjuist beoordeelt kan men altijd toelichting verschaffen. We zijn inmiddels iets doorontwikkeld!
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Oh en @Joke; hoop doet leven dat de onaantastbaren iets meer aantastbaar worden, maar hiervoor geldt: old boys network. Wie de meeste kennis heeft over mensen, heeft de meeste macht en de rest gaat voor het geld ;-)
Will Scheepens / -
Zie art.2:4-2 Awb: "Het bestuursorgaan waakt ertegen dat tot het bestuursorgaan behorende of daarvoor werkzame personen die een persoonlijk belang bij een besluit hebben, de besluitvorming beïnvloeden
alexander / ambtenaar
Geen probleem dat we fraude effectief aanpakken, maar @Joke, inderdaad het steekt schril af tegen de aanpak van andere fraude zoals de bankfraudeurs. Daar zijn we poeslief tegen, ze worden zoals die Rabofiguren niet eens ontslagen. En strafrechtelijk aanpakken hoe zo? Het ging toch maar om een slordige miljard?
Advertentie