Amsterdam zet extra in op dagbesteding
Wachtlijsten voorkomen en een betere doorstroming van mensen die al wat ervaring hebben. Amsterdam trekt geld uit voor een nieuw plan om mensen met een beperking te helpen.
De gemeente Amsterdam gaat 9 miljoen euro investeren om mensen met een lichamelijke of psychische beperking beter te bemiddelen naar dagbesteding of werk. De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat er geen wachtlijsten ontstaan voor dagbestedingstrajecten.
Grote voordelen
In Amsterdam zijn zo’n 45 duizend mensen die vanwege een beperking zonder hulp niet aan het werk kunnen of een andere vorm van dagbesteding kunnen vinden. Het college wil dat deze mensen ook participeren en investeert daarom extra in de begeleiding van deze groep. Het hebben van werk of een andere zinvolle dagbesteding heeft grote voordelen, aldus het college. Het verhoogt de gezondheid van mensen, het ontlast mantelzorgers en het draagt bij aan een stad waarin iedereen meetelt. Het voorkomt bovendien eenzaamheid en isolement. Het geld dat Amsterdam investeert komt uit het Participatiebudget.
Doorstromen
Amsterdam gaat het geld inzetten om samen met sociale firma’s en andere aanbieders van dagbesteding naar nieuwe vormen van ondersteuning kijken. Het gaat daarbij vooral om het doorstromen van cliënten, die geen zware begeleiding meer nodig hebben, naar een plek waar ze door hun ervaring minder begeleiding nodig hebben. Hierdoor komen er weer plekken vrij voor mensen die deze intensieve begeleiding bij dagbesteding juist hard nodig hebben. Daarnaast werkt Amsterdam met de GGZ-instellingen samen om mensen met een ernstige psychische beperking te begeleiden bij het vinden en het houden van betaald werk.
Onderzoek
Dit jaar wordt gestart met een onderzoek naar de problemen die mensen met een arbeidsbeperking ervaren bij het zoeken naar werk of dagbesteding. De aanbevelingen uit dit onderzoek zullen worden gebruikt om de aanpak in 2016 te verscherpen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.