Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zwolle zet zelf-ontwikkelde woningen in etalage

Bouwers kunnen zich nu melden voor de aanbesteding. Zwolle rekent erop dat de gemaakte kosten worden terugverdiend.

09 september 2014

Bij gebrek aan animo onder projectontwikkelaars, heeft de gemeente Zwolle de afgelopen maanden zelf een bouwplan ontwikkeld voor 38 middeldure koopwoningen. Bouwers kunnen zich nu melden voor de aanbesteding. Zwolle rekent erop dat de gemaakte kosten worden terugverdiend.

Ontwikkelkosten terugverdienen 

De gemeente zoekt op dit moment geïnteresseerde bouwers voor het kant-en-klare bouwplan. Die zijn er, is de positieve inschatting van projectleider Hester Nijmeijer van de gemeente. ‘We hebben een externe projectontwikkelaar ingehuurd die contact heeft gelegd met bouwbedrijven in de omgeving, en er blijkt vraag te zijn naar dit proefproject. Op huizensite Funda is ook al belangstelling getoond door potentiële kopers. We hebben de verwachting dat we het minimumbedrag dat nodig is om de grondwaarde en de ontwikkelkosten terug te verdienen, er zeker uit gaan halen.’

Project impuls voor de wijk

Volgens Nijmeijer is de pilot interessant voor bouwers, omdat die minder risico lopen. De ontwikkelkosten zijn bekend en er zijn al marktverkenningen gedaan. Aan het ontwerp hoeven ze niets meer te doen, maar dat mag wel. Zo mogen ze zelf de bouwmethode bepalen. Ze kunnen een bieding doen op een of twee bouwblokken. Vanwege het grillige karakter van de markt, wil de gemeente niet meer dan twee van de vier bouwblokken tegelijk uitgeven. Zwolle hoopt dat met dit project de woningverkoop een impuls geeft aan verdere ontwikkeling van de wijk.

Nog wel vergunningen aanvragen

Wat de bouwers nog wel zelf moeten doen, is het aanvragen van de benodigde vergunningen. Maar dat kan snel, verwacht Nijmeijer. ‘Ze moeten er wel heel veel aan gaan veranderen, wil dit nog spaak lopen bij de welstandscommissie. Het is allemaal met Welstand afgestemd.’ De bouw moet volgend jaar beginnen. Zwolle ziet het project als een proef. Indien die succesvol is, wil de gemeente er wellicht in een ander deel van de nieuwbouwwijk een vervolg aan geven.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Verbazing / nvt
Gaan gemeentes ook slagerijen, supermarkten, boekwinkels etc. beginnen als de markt er NIET om vraagt???

Als de markt er klaar voor is komen de ontwikkelaars wel.

Belachelijk dit met gemeenschapsgeld te doen.

De uitspraak “zonder verleden geen toekomst” geldt zeker niet in Zwolle? Niets geleerd daar.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De grondkosten zullen dan zo langzamerhand wel de pan uitrijzen, denk ik dan maar.
José / projectleider
Ferme zet van de gemeente Zwolle. Zo kunnen ze de mogelijke verliezen op en om grondontwikkeling laag houden en de woningmarkt vlot trekken.
Harry Staring / Fractieleider Lokaal Belang
Goed voorbeeld dat gemeentes niet moeten wachten op projectontwikkelaars. Gemeentes moeten i.v.m. grondposities meer initiatieven nemen om markt in beweging te krijgen.
Advertentie