Zutphen maakt zonneveld van afgedankt sportpark
Het zonneveld zou circa zeshonderd huishoudens van energie kunnen voorzien. Inwoners moeten in het plan kunnen participeren.
In een verlaten hoek van een voormalig sportpark wil de gemeente Zutphen ruimte bieden aan 10.000 zonnepanelen. Het zonneveld zou circa zeshonderd huishoudens van energie kunnen voorzien. Inwoners moeten in het plan kunnen participeren.
Bestemming sportpark gewijzigd
Zutphen is niet de enige plek waar het fenomeen “zonneveld” wordt ontwikkeld. In diverse regio’s zijn gemeenten en initiatiefnemers in gesprek over de mogelijkheden voor een park van zonnepanelen. In Zutphen kunnen marktpartijen zich nu melden met een doortimmerd plan; het college besloot vorige week om het bestemmingsplan van het oude sportpark te wijzigen en het park een herinrichting te geven. De 3,5 hectare biedt ruimte aan circa 10.000 zonnepanelen, afhankelijk van hoe de initiatiefnemer het zonneveld inricht. In elk geval mogen de installaties niet hoger zijn dan vier meter, zegt gemeentewoordvoerder Hans Buskes.
Bewoners kunnen participeren
Bij elkaar wekken de panelen genoeg energie op om circa zeshonderd huishoudens te voorzien. De wens van het college is dat de opgewekte energie ook daadwerkelijk wordt afgenomen door de inwoners en dat zij kunnen participeren in het project, zodat de opbrengst aan hen ten goede komt, zegt Buskes.
Luchtballonnen
Adviesbureau Over Morgen begeleidt het project in Zutphen. Voor de gemeente organiseert het bureau voor de eerste keer in Nederland een marktselectie om de juiste partij te selecteren uit de vele geïnteresseerde marktpartijen die zich gemeld hebben, zegt adviseur Erik Tissingh. ‘Andere gemeenten kiezen zelf een initiatiefnemer waarmee ze in zee willen.’ Volgens hem zijn er dit moment zeker twintig tot dertig concrete initiatieven voor zonnevelden. Tissingh kan moeilijk inschatten hoeveel projecten daadwerkelijk worden uitgevoerd. ‘Ik ben heel benieuwd welke plannen luchtballonnen blijken te zijn en waar de zonnevelden echt van de grond zullen komen.
Lage grondprijs
Zutphen is kansrijk, denkt Tissingh. ‘De gemeente pakt het voortvarend op, de grondprijs is laag en het is een logische plek: een oud-sportpark in een uithoek tussen twee spoorlijnen en een weg. Een dood hoekje, op een mooie plek, waar weinig andere functies mogelijk zijn.’
Nederland is groot genoeg en er is ruimte genoeg. U vindt het landschap belangrijk, maar industrieterreinen, wegen en nieuwe woonwijken doen meer inbreuk op het landschap dan zonneparken! Icm biomassa is het rendement dubbel van een zonnepark. Als elke gemeente 30 Ha beschikbaar stelt (en de grote gemeenten het dubbele) dan komen we heel ver en blijft er ruimte genoeg over voor landbouw en landschap.