Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zet geen boete op plaatsing zonnepanelen

De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.

05 september 2018

De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.

Bezwaar

De kwestie werd aanhangig gemaakt door een eigenaar van een Emmense twee-onder-een-kap-woning. Hij tekende bezwaar aan tegen het besluit van zijn gemeente, die de woz-waarde van zijn huis vanwege de erop gemonteerde zonnepanelen met 3.000 euro had verhoogd. Volgens de eigenaar zijn zonnepanelen een roerend goed (want bij een verhuizing weer mee te nemen) en horen ze dus buiten de woz-bepaling te worden gelaten.


Hoger beroep
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden nam in april in hoger beroep echter een eerdere uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland over. Daarin wordt het gemeenten toegestaan de waarde van de zonnepanelen bij de woz-waarde op te tellen. ‘De gemachtigde van belanghebbende heeft desgevraagd ter zitting van het Hof verklaard dat de zonnepanelen naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven zolang als belanghebbende in de onroerende zaak woont’, motiveert het Gerechtshof de eigen uitspraak. ‘De zonnepanelen moeten daarom als onroerend worden aangemerkt. De (technische) mogelijkheid dat belanghebbende bij verhuizing de zonnepanelen meeneemt, is niet relevant.’

Boete op verduurzaming
De hogere woz-waarde betekent dat gemeenten dankzij de door particulieren aangelegde zonnepalen meer ozb kunnen ophalen. Zo kan het voor burgers een boete worden op hun verduurzamingsambities. In Capelle aan den IJssel roept de VVD-fractie het college daarom op de zonnepanelen niet in de woz-waarde door te rekenen. In Haarlemmermeer heeft de lokale partij HAP  vergelijkbare vragen gesteld aan het college.
De gemeente Emmen, die de woz-waarde vanwege de aanwezigheid van zonnepanelen dus al verhoogde, was niet bereikbaar voor commentaar.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rutger / woningbezitter
En wat nu als je de panelen huurt van een energieleverancier? Ze zijn niet van mij vallen die dan wel onder WOZ? ik heb ze toch niet aangeschaft?
Noor / medewerker ROV
Ik kan me er iets bij voorstellen dat door zonnepanelen de waarde van de woning omhoog gaat maar daarentegen zien die panelen vaak niet uit wat de uitstraling van de woning in veel gevallen naar beneden trekt. Het een zal tegen het ander wegvallen. De rechtbank en het Hof hebben alleen uitspraak gedaan over de zonnepanelen. Ben benieuwd wat de rechterlijke macht ervan vindt als ook het naar beneden halen van de uitstraling van de woning aanhangig wordt gemaakt?
R.Claassen / WOZ manager
J. de Niet heeft volkomen gelijk, het gaat niet om de panelen zelf maar om de totale waarde van een woning. En ja, een opknapbeurt van een woning verhoogt ook de waarde van je huis, dat wil jezelf toch ook! De markt maakt de waarde niet de WOZ. Overigens is de investering relatief laag t.o.v. de waarde van het huis, ergens tussen de 3 en 8 duizend euro. Niemand betaald 10.000 meer voor een woning met panelen, dus waar praten we over? Wel leuk politiek geneuzel voor raadsleden...;-)
Peter / adviseur
Bij ons in een van de Drechtsteden promoot de gemeente om zonnepanelen aan te schaffen, die op het gemeentehuis (of een sporthal) zijn geplaatst. De stroomopbrengst vloeit zo rechtstreeks terug naar de eigenaar van het paneel. Welke consequentie heeft dat voor de WOZ waarde van (in dit geval) het openbare gebouw?
Van Rijn
Gewoon wat wieltjes onder de panelen monteren lijkt mij.
eric / ambtenaar
Heel vervelend, die nul-op-de-meter woningen, de eigenaren betalen maar weinig belasting, dat wordt de overheid 'te duur', dus zeker geen vergoeding meer voor het terugleveren - zie de nieuwe zgn. "stimuleringsregeling" duurzame energie - een extra belasting via de WOZ, er moet nog meer te bedenken zijn.

Stel je voor heel Nederland vol met energie zuinige huizen, wie gaat al die mis gelopen belasting dan opbrengen?
Maarten Allers / Directeur COELO, Rijksuniversiteit Groningen
Gemiddeld is het ozb-tarief voor woningen 0,118% van de woz-waarde. Dus bij plaatsing van zonnepanelen ter waarde van 3000 euro stijgt de ozb-aanslag met 3,50 euro (per jaar). Dat lijkt mij niet onoverkomelijk. De waterschapsheffing en het eigenwoningforfait komen daar nog bij maar dat zijn ook geen grote bedragen. Zonnepanelen uitzonderen klinkt sympathiek maar is in de praktijk ingewikkeld. Is het dat waard?
Paul / projectleider
Goh en maar klagen...
J.de Niet / Strat.Adviseur
De raadsfracties in kwestie en de steller van dit artikel maken de klassieke fout door geen acht te slaan op het waarde versus tarief systeem in de OZB. Gemeentes willen een bepaald bedrag ophalen. Als de waardes stijgen, moet je het tarief laten dalen. Verder is onontkoombaar aan het systeem van de WOZ dat waardeverhogende acties (schilderbeurtje, plaatsing tuinhuis, uitbouw, dakkapel) de waarde verhogen. Dit kan pas anders als de WOZ anders ingericht wordt, b.v. door alleen m2. en m3 als grondslag te nemen. Zou het allemaal een stuk simpeler maken overigens.
Ed
Waarom alleen zonnepanelen. Omdat ze zichtbaar zijn en buiten zijn gemonteerd. Dus dan maar aan de warmte pomp die is niet zichtbaar en niet meegenomen de heffing in de WOZ, Waterschapsheffing, IB etc. En deze is niet mee te nemen. Niet een beetje vreemd.
R. Hesseling / Docent VO
Was de overheid maar half zo toeschietelijk naar zijn burgers als naar multinationals en buitenlandse aandeelhouders.

4000 Miljard Euro gaat jaarlijks tegen een gemiddelde belastingdruk van 0,075% dankzij Nederland met zijn zogenaamde offshore constructies aan belastingontwijking voorbij en als het aan Rutte ligt besluit hij op zeer democratische wijze dat buitenlandse aandeelhouders straks ook geen dividendbelasting meer hoeven te betalen.

Economen geven aan dat het geen bijdrage levert aan de Nederlandse -en al zeker niet aan de Europese- economie, maar de motivering van onze Mark is: het is goed voor de burger.

Ja, en er moet toch ergens geld vandaan komen hè, dus dan maar die zonnepanelen maar.

Dieuwe / adviseur
ik haal ze er vanavond nog af.
Andreas Dijk
De rijksoverheid zal wel blij zijn met deze uitspraak. Een hogere WOZ-waarde betekent een hogere opbrengst aan eigenwoningforfait, want daar wordt met vast percentage per waardeklasse gewerkt. En als je echt pech hebt kom je door de zonnepanelen ook nog in een hogere klasse. Anders dan bij gemeenten, die het tarief nog wel willen verlagen om de OZB-opbrengst gelijk te houden, is het Rijk spekkoper.
H. Wiersma / gepens.
Weer een goede reden om de WOZ/OZB-wetgeving overboord te zetten en te wijzigen in een jaarlijks bedrag per inwoner voor het gebruik van publieke diensten. Voor bedrijven zou dan een basisbedrag kunnen worden gehanteerd en/of een bedrag per werknemer. De fiscale inhoudingen op woningen zouden eveneens kunnen worden gestaakt, want die werken alleen maar kostenverhogend.
Hans de Graaf / fractievz. VVD Langedijk
Waarom tellen zonnepanelen wel mee voor de WOZ waarde van een woning en waarom een houtkachel of HR ketel en gevel- of dakisolatie niet?

Ordinair de kas vullen dus.

Advertentie