Zet geen boete op plaatsing zonnepanelen
De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.
De rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onroerend goed zijn en daarmee de woz-waarde van een woning verhogen, mag geen rem zijn op de verduurzaming. In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel roepen raadsfracties op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten.
Bezwaar
De kwestie werd aanhangig gemaakt door een eigenaar van een Emmense twee-onder-een-kap-woning. Hij tekende bezwaar aan tegen het besluit van zijn gemeente, die de woz-waarde van zijn huis vanwege de erop gemonteerde zonnepanelen met 3.000 euro had verhoogd. Volgens de eigenaar zijn zonnepanelen een roerend goed (want bij een verhuizing weer mee te nemen) en horen ze dus buiten de woz-bepaling te worden gelaten.
Hoger beroep
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden nam in april in hoger beroep echter een eerdere uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland over. Daarin wordt het gemeenten toegestaan de waarde van de zonnepanelen bij de woz-waarde op te tellen. ‘De gemachtigde van belanghebbende heeft desgevraagd ter zitting van het Hof verklaard dat de zonnepanelen naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven zolang als belanghebbende in de onroerende zaak woont’, motiveert het Gerechtshof de eigen uitspraak. ‘De zonnepanelen moeten daarom als onroerend worden aangemerkt. De (technische) mogelijkheid dat belanghebbende bij verhuizing de zonnepanelen meeneemt, is niet relevant.’
Boete op verduurzaming
De hogere woz-waarde betekent dat gemeenten dankzij de door particulieren aangelegde zonnepalen meer ozb kunnen ophalen. Zo kan het voor burgers een boete worden op hun verduurzamingsambities. In Capelle aan den IJssel roept de VVD-fractie het college daarom op de zonnepanelen niet in de woz-waarde door te rekenen. In Haarlemmermeer heeft de lokale partij HAP vergelijkbare vragen gesteld aan het college.
De gemeente Emmen, die de woz-waarde vanwege de aanwezigheid van zonnepanelen dus al verhoogde, was niet bereikbaar voor commentaar.
Reacties: 15
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Stel je voor heel Nederland vol met energie zuinige huizen, wie gaat al die mis gelopen belasting dan opbrengen?
4000 Miljard Euro gaat jaarlijks tegen een gemiddelde belastingdruk van 0,075% dankzij Nederland met zijn zogenaamde offshore constructies aan belastingontwijking voorbij en als het aan Rutte ligt besluit hij op zeer democratische wijze dat buitenlandse aandeelhouders straks ook geen dividendbelasting meer hoeven te betalen.
Economen geven aan dat het geen bijdrage levert aan de Nederlandse -en al zeker niet aan de Europese- economie, maar de motivering van onze Mark is: het is goed voor de burger.
Ja, en er moet toch ergens geld vandaan komen hè, dus dan maar die zonnepanelen maar.
Ordinair de kas vullen dus.