Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kritiek gemeenten op windbeleid provincie

Daardoor blijven kansen voor windmolens in het industriële Noordzeekanaalgebied onbenut. De provincie laat groene stroom liggen voor 125.000 huishoudens.

26 oktober 2016

Gemeenten en bedrijven in Noord-Holland vinden dat de provincie hun ambities voor windenergie dwarsboomt. Daardoor blijven kansen voor windmolens in het industriële Noordzeekanaalgebied onbenut. De provincie laat groene stroom liggen voor 125.000 huishoudens.

Bovenwettelijke eisen

Dat stellen de gemeenten Amsterdam, Beverwijk, Velsen en Zaanstad, waterschap Amstel, Gooi en Vecht en tientallen grote bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ze vinden dat Noord-Holland de bovenwettelijke eisen aan windmolenplannen moet afschaffen voor het Noordzeekanaalgebied. Ze schrijven dat in een brief aan Provinciale en Gedeputeerde Staten, met een kopie naar de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu.

Saneringsplicht

Noord-Holland stelt bijvoorbeeld extra eisen aan de opstelling van windmolens, de minimale afstand tot bebouwing, speciale zoekgebieden en het saneren van verouderde windmolens bij het plaatsen van nieuwe exemplaren. De provincie beschouwt haar rijksopgave van 685,5 MW windenergie als maximum. Daardoor dreigen veel initiatieven in het industriële NZKG te stranden, stellen de auteurs.

Belangrijkste uitdaging 

Wethouder duurzaamheid Dick Emmer uit Zaanstad noemt het gehanteerde maximum onbegrijpelijk ‘Waarom een maximum? Het tegengaan van klimaatverandering en de overgang naar een duurzame energievoorziening vormen de belangrijkste uitdagingen van onze generatie’.

Waterschap wil energieneutraal

De regels frustreren ook het waterschap, zegt Wiegert Dulfer, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. ‘Het waterschap wil in 2020 energieneutraal zijn. Voor een groot deel willen we windenergie inzetten om die ambitie te realiseren. In ons werkgebied, dat zich uitstrekt over drie provincies, komt het Westelijk Havengebied van Amsterdam als verreweg de beste locatie uit de bus. Het is een gemiste kans als we daar niet kunnen investeren.’

Zonder succes

Gemeenten en milieuorganisaties protesteerden vorig jaar ook al tegen de strenge provinciale regels. Toen zonder veel succes.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
De bestuurders in de regio moeten niet zeuren over die windmolens, maar er samen een RCR project van maken.

Tegelijk over hun neoliberale schaduw stappen en het hele plan in kavels aan de huishoudens in de regio te koop aanbieden.

Elk huishouden een kavel windpark voor eigen gebruik.

Die huishoudens hebben dan gemiddeld 3 cent per kWh voordeel, veel meer dan de 0,05 cent die commerciele windpark huisjesmelkers de omgeving gunnen.

In dat 100+ MW windpark plan passen 50.000 huishoudens. Als zij een optie op een kavel windpark willen, en ze sturen een email naar PSNH, gaatdie echt niet dwars liggen.

Burgers eigenaar maken can duurzame projecten, ipv bedrijven, maar duurzaam positief maatschappelijk relevant.

Dat proberen neoliberalen altijd ten koste van alles te voorkomen. Bij windenergie wordt duidelijk dat energie democratie, voordeel bij burgers, ipv bedrijven, de energietransitie op snelheid brengt.



Maar de commerciele windpark huisjesmelkers kunnen hun subsidie redden, door samen een RCR plan in te dienen.



Burgers die toch willen meedoen, melden zich op http://www.pakdewind.nl



henk
Gemeenten dienen zich niet te bemoeien met commerciele belangen zoals windmolens. De lobby door nuon, diverse banken, etc. als investeerders is sterk! Gemeenten moeten de belangen van burgers verdedigen en dat is: GEEN WINDMOLENS
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Hmmmm.....van wie is de wind? En de zon? Het water is al be-eigenaard.
Ruud Grondel / wethouder
Beste Henk,

Als de provincie het planologisch belemmert om windmolens, door wie dan ook, te kunnen plaatsen, kunnen ook maatschappelijke initiatieven niet. En zeker de Noord-Hollandse regels met opkopen van oude molens maken dat nog ingewikkelder.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Beste Ruud,

De partijen die in de kanaalstreek plannen hebben voor een windpark, kunnen daar een gezamenlijk plan en project van maken. En zorgen dat dat project, leidt tot een windpark van meer dan 100 MW.

Dan valt het onder de RCR, en gaan EZ en IenM er over, en niet de provincie.

Meer dan 100 MW, hoeft niet een enkele rij te zijn, zie NOP, zie Drenthe.

Zo kan het.



Maar "lokale partijen" verzuimen tot nu toe te doen wat echt nodig is. Verkoop die plannen in kavels aan huishoudens. Elk huishouden en optie voor eigen gebruik.

Zo maak je draagvlak zichtbaar, en ook een politieke factor. Een windpark van 100 MW, kan 50.000 trotse huishoudens als eigenaar hebben.

150.000 stemmers, tijdens de Tweede Kamer campagne. Welke politicus durft daarmee aan de slag?
Advertentie