Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groen licht voor slimme openbare verlichting Eindhoven

Burgemeester en wethouders van Eindhoven willen starten met de aanbesteding voor slimme lichttoepassingen in de openbare ruimte. Potentiële marktpartijen zien volop mogelijkheden, maar pleiten voor een stapsgewijze aanpak. Eindhoven wil in principe alles wat onder de straatverlichting valt te scharen tot 2030 uitbesteden.

02 oktober 2013

Burgemeester en wethouders van Eindhoven willen starten met de aanbesteding voor slimme lichttoepassingen in de openbare ruimte. Potentiële marktpartijen zien volop mogelijkheden, maar pleiten voor een stapsgewijze aanpak.

Dimbare lantarenpalen

Eindhoven wil in principe alles wat onder de straatverlichting valt te scharen tot 2030 uitbesteden. Het primaire doel is niet besparen of terugdringing van CO2, maar ‘continue innovatie’, zoals dimbare lantarenpalen, waarmee je wijken van elkaar kunt laten verschillen: waar ouderen wonen wat meer licht, andere delen donkerder, natuur en bedrijfsterrein voorop. Verder is licht te koppelen aan andere systemen, aan verkeersinformatie bijvoorbeeld. Als je de masten meer kleuren licht geeft, hoeven automobilisten bij een opstopping de blauw aangelichte armaturen maar te volgen om zonder oponthoud door te stad te geraken.

Stapsgewijs opstarten

Omdat geen enkele partij in staat is om het beoogde ‘slimme lichtgrid’ alleen rond te breien, zijn meerdere disciplines nodig, onder meer licht, software, trendwatching en omgevingspsychologie. Dus zoekt Eindhoven naar een verzameling partners die de komende jaren de stad als proeftuin willen inzetten. De marktconsultatie die ten behoeve daarvan is gehouden, had tot doel de haalbaarheid van en de randvoorwaarden voor een aanbesteding te onderzoeken. Na een schriftelijke vragenronde waarop 23 partijen reageerden, zijn met acht partijen gesprekken gevoerd. De marktpartijen zien volgens de gemeente volop mogelijkheden, maar adviseren wel om in deelgebieden te beginnen en stapsgewijs op te schalen.

Selectie van geschikte deelgebieden

Voordat de gemeente start met het aanbestedingsproces via een zogeheten concurrentiegerichte dialoog, wordt eerst een aanbestedingsplan aan het college voorgelegd met daarin een nadere uitwerking van de kaders. Ook staat in dit plan een selectie van gebieden die geschikt zijn voor het eerste deel van de uitvoering. Het streven is om in november te starten met het selectietraject. Maar eerst moet de gemeenteraad deze maand nog groen licht geven voor de start van de aanbesteding.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie