Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Almelo duurzaamste stadhuis, maar wie volgt?

Het nieuwe, opvallende gebouw scoort goed op de negen onderdelen van duurzaamheid die voor het BREEAM-NL keurmerk worden gehanteerd. Ook het stadskantoor in Rotterdam centrum (Timmerhuis) gooit hoge ogen.

27 januari 2016

Almelo heeft het duurzaamste gemeentehuis van Nederland, zo maakte certificeringsorganisatie Dutch Green Building Council (DGBC) vorige week bekend. Het nieuwe, opvallende gebouw scoort goed op de negen onderdelen van duurzaamheid die voor het BREEAM-NL keurmerk worden gehanteerd. Ook het stadskantoor in Rotterdam centrum (Timmerhuis) gooit hoge ogen.

Weinig andere overheidsgebouwen

Voor het internationale BREEAM-keurmerk worden gebouwen (of ontwerpen) getoetst op negen categorieën, waaronder energie, gezondheid, transport, afval en materiaalgebruik. Het keurmerk geeft zo een integraal beeld van de duurzaamheid van een gebouw en is daarmee wereldwijd een belangrijke standaard. Opvallend genoeg volgen nog maar weinig andere overheidsgebouwen op de lijst die Almelo aanvoert, blijkt uit navraag bij de DGBC, die de certificering uitvoert in Nederland.

Nog toetsen

Almelo en Rotterdam krijgen beide vier sterren, met scores van respectievelijk 78 en 75 procent. Daarna volgen het raadhuis van Leidschendam-Voorburg (56%) en het nieuwe stadhuis van Utrecht (45%). Beide krijgen daarmee twee BREEAM-sterren. Ook zijn er certificaten uitgereikt aan de ontwerpen van de nieuwe gemeentehuizen van Drechterland en Deventer: de uiteindelijk gerealiseerde duurzaamheid moet nog worden getoetst. Verder is er een certificaat in de categorie bestaande gebouwen voor het gemeentekantoor Stadsdeel Oost in Amsterdam en voor het Brabantse provinciehuis.

Belangstelling groeit

De lijst is aanzienlijk korter dan die van de private gebouwen met een BREEAM-certificaat, erkent woordvoerder Matthijs Timmers. Maar afgezet tegen het totale aantal gebouwen in de private en publieke sector, zijn juist gemeenten goed op weg, stelt hij. En de belangstelling voor het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed groeit, merkt de DGBC.

Inhaalslag bij het rijk

Ook bij het rijk is een inhaalslag op komst, meldt woordvoerder Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat geldt bijvoorbeeld voor zonnepanelen. ‘In het verleden hebben we dat kleinschalig opgepakt, maar we zijn van plan om dat in de toekomst grootschaliger te doen. En dat geldt ook voor andere duurzaamheidsmaatregelen.’ Hij noemt voorbeelden van voormalige en nieuwe ministeries en kazernes en het nieuwe RIVM-gebouw in Utrecht.

Vijf rijksgebouwen met BREEAM

In de database van BREEAM komen vijf rijksgebouwen voor (ontwerp, nieuw en bestaand) met een certificaat. Zou het rijk deze duurzaamheidsstandaard niet voor al het vastgoed moeten nastreven? Wassenaar legt uit dat de rijksgebouwendienst niet voor een standaard heeft gekozen, maar per geval bekijkt of en welke duurzaamheidsnorm kan worden nagestreefd. Zo is er ook een andere internationale standaard, LEED, en het voor overheidsgebouwen verplichte energielabel. 'Bovendien hebben we veel te maken met monumenten, dat beperkt de mogelijkheden', zegt Wassenaar.

Technieken in Almelo

In Almelo heerst blijdschap over de duurzame titel. Het stadhuis is sinds maart 2015 in gebruik. In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast. Zo heeft het stadhuis een WKO-installatie (warmte-koudeopslag). Tevens zijn led-verlichting en daglichtsensors toegepast, waardoor jaarlijks zo’n 100.000 kWh elektriciteit kan worden bespaard. Daarnaast is in het ontwerp goed rekening gehouden met de lichtinval; de gevels van het gebouw zijn optimaal georiënteerd op de zon. En door de open inrichting wordt flexibel werken gestimuleerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
U vergeet erbij te vermelden dat dit gemeentehuis niet alleen mogelijk duurzaam, maar tegelijkertijd ook zeer ongewenst was, zo bleek uit diverse enquetes onder de bevolking. Almelo is immers al meer dan genoeg gearmoediseerd, de bevolking heeft een enorm aantal inwoners wat ONDER de armoedegrens leeft en de 58 miljoen is puur 'op de pof' gekocht omdat er negatief vermogen was volgens de diverse begrotingen. Ondertussen staat dit gemeentehuis grotendeels leeg waardoor de aldaar werkende ambtenaar 2000 euro per uur kost!

Ook is deze gemeente onlangs failliet verklaard en staat nu onder curatele van de provincie Overijssel. Dus waar hebben we het over met onze duurzaamheid?
johan visser / adviseur
ik dacht dat de prestigeprojecten nu zo langzamerhand toch wel 'not done' meer zijn. Wanneer laten de gemeenteraden nu eens de tanden zien en wordt het college direct teruggefloten?

Of is er weer zo gerekend dat nieuwbouw goedkoper is dan de bestaande bouw/aanpassing?

Dan kan men zogenaamd wél rekenen tot de artikel 12

procedure. En wat doen de toezichthouders, de provincies en BZK, afwachten..
Advertentie