ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Koopstarters hebben het moeilijker dan ooit

Blijkt uit actueel woningmarktonderzoek van Companen.

25 januari 2024
onderzoek woningmarkt companen

Een betaalbare woning vinden is een hele opgave. Maar voor koopstarters op de Nederlandse woningmarkt een nog veel grotere dan al werd gedacht. En nee, dat is geen ‘generatiedingetje’ of ‘altijd al zo geweest'. In opdracht van BLG Wonen onderzocht Companen de slaagkansen van koopstarters en doorstromers in de afgelopen 40 jaar. Wat blijkt? Sinds de vroege jaren 80 was het nooit zo moeilijk een eerste woning te kopen.

Leencapaciteit is achtergebleven

Een opvallende bevinding uit het onderzoek is dat de leencapaciteit van starters minder sterk steeg dan die van doorstromers binnen de koopsector. Dit leidde tot een toenemende kloof tussen de financiële mogelijkheden van starters en doorstromers. Koopstarters besteden ook een groter deel van hun inkomen aan woonlasten dan in het verleden. Het zet hun financiële positie verder onder druk.

Koopstarters profiteren niet van overwaarde

De huizenprijzen blijven sterk stijgen en starters geven steeds meer uit aan hun eerste koopwoning. Daarbij kunnen ze (nog) niet profiteren van overwaarde uit de verkoop van een vorige woning. Een voordeel dat doorstromers binnen de koopsector wel hebben. Door dit stapeleffect wordt het voor starters steeds moeilijker om op de koopmarkt in te stappen. Natuurlijk; alles wordt duurder. Maar waar je voor een brood vandaag de dag 3,5 keer meer betaalt dan 40 jaar gelden, kost een gemiddelde koopwoning liefst 7 keer meer.

Meer weten?

Ons onderzoek voor BLG Wonen bevestigt het beeld dat starters op de koopmarkt steeds meer achterop raken. Heeft u vragen over dit onderzoek, of heeft u andere vragen over woningmarktonderzoek? Neem dan contact op met Jeroen Lijzenga.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Hoe kan het zo zijn dat in een land met een vergrijzingsprobleem, jonge mensen geen huis kunnen vinden en alleen maar een flexbaan? En dat wij ondertussen 800.000 arbeidsmigranten tolereren vanwege de vergrijzing? Waarvan de Staatscommissie Demografie heeft gezegd dat de lage lonen arbeidsmigratie Nederland geld kost? Zonder de arbeidsmigranten in het Westland heeft Den Haag GEEN woningtekort. En zit de daklozenopvang er niet vol met 80% voormalig arbeidsmigranten. Hetzelfde geldt tegenwoordig voor de jeugdzorg. Nederland wordt het opvangcentrum van onze zwakste Europese broeders Roemenië en Bulgarije.
Hielco Wiersma
Zolang er nog steeds onvoldoende wordt gebouwd zullen de problemen voor de starters niet minder worden. Het devies moet derhalve voor zijn: bouwen, bouwen, bouwen.
Maar als beleggers door allerlei ongunstige Overheidsmaatregelen al hard van de woningmarkt weglopen wordt het alleen maar moeilijker. De Woningbouwverenigingen kunnen de rol van deze beleggers in de verste verte niet alleen overnemen. Het is dus een kwestie van én, én. En niet een kwestie van: het is zwart of het is wit. Hopelijk gaan (sommige) politici dat ook inzien.
Ondertussen kunnen starters alvast wel sparen voor het realiseren van eigen vermogen als er zich gunstige mogelijkheden voordoen. Maar of ze dat (allemaal) ook doen?
Er zijn in het verleden ook tijden geweest dat er minimaal 10% eigen inbreng van banken werd verwacht en dat er daarbij tegen ca. 12% rente moest worden geleend. En .......dat je voor je 25ste jaar nauwelijks aan een woning kon komen.