ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Zo maak je impact in je lokale gemeenschap!

Ervaringsdeskundige Frank Lieuwen aan het woord.

24 april 2024
Buurkracht gemeenschap

Beleidsmakers die streven naar een actievere en meer betrokken gemeenschap, zijn gebaat bij inspirerende inzichten. Inzichten die laten zien hoe je een buurt en de samenwerking tussen buurtbewoner en gemeente kan transformeren. Frank Lieuwen, inwoner van Deventer, klimaatburgemeester én lid van het duurzaamheidsteam van zijn buurt Zandweerd, vertelt als ervaringsdeskundige hoe hij met ondersteuning van Buurkracht impact maakte in hun lokale gemeenschap.

Frank Lieuwen woont al meer dan 25 jaar in de wijk Zandweerd, een diverse en levendige gemeenschap van 5500 huishoudens, waarvan sommige huizen 150 jaar oud zijn. Deze diversiteit brengt unieke uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om duurzaamheid en sociale cohesie.

Het bereiken van mensen is uitdagend omdat iedereen andere behoeftes heeft.

Frank Lieuwen

Succesvolle projecten en gemeenschappelijke acties

Met ondersteuning van Buurkracht heeft het team in Zandweerd diverse succesvolle projecten gelanceerd, van groene daken tot energiebesparende maatregelen. "Ons eerste grote project was de aanleg van sedumdaken," zegt Lieuwen. "Met webinars, subsidies en samenwerking met leveranciers konden we in twee jaar tijd 2000 m² aan groene daken realiseren."

De samenwerking met de gemeente was hierin essentieel. Frank benadrukt het belang van gezien worden als een serieuze gesprekspartner. "We hebben geleerd dat continue dialoog met de gemeente essentieel is. Het helpt ons om onze plannen af te stemmen en te zorgen dat we gezamenlijke doelen nastreven." Dit heeft geleid tot een structurele verbetering in de communicatie en samenwerking tussen het duurzaamheidsteam en gemeentelijke instanties.

Financiële en sociale aspecten

Een ander mooi initiatief was de oprichting van een lokale voedselcoöperatie. "We wilden de voedselketen korter maken en tegelijkertijd de gemeenschap versterken," legt Lieuwen uit. "We begonnen met tien gezinnen en nu doen er al twaalf mee. Het is meer dan alleen het kopen bij de boer; het is een gemeenschapsgevoel dat we creëren."

Lieuwen benadrukt ook de rol van Buurkracht in het vergroten van de toegankelijkheid en inclusiviteit van duurzame initiatieven. "We maken gebruik van de Buurkracht-app en online platformen om zoveel mogelijk bewoners te betrekken. Het gaat niet alleen om duurzaamheid, maar ook om financiële en sociale aspecten."

Meer weten over Buurkracht? Klik hier.

Buurkracht participatie

Duurzame gemeenschapszin

"Samenwerken met buren maakt me gelukkig. Het geeft energie en helpt ons om continu te verbeteren," vertelt Frank Lieuwen. Dit heeft niet alleen geleid tot zichtbare verbeteringen in Zandweerd, maar ook tot een model dat andere gemeenten kunnen volgen om hun eigen gemeenschapsinitiatieven te versterken.

Frank Lieuwen
Frank Lieuwen

Meer weten?

Wil jij in je gemeente buurtbewoners laten ervaren hoe leuk het is om samen buurtacties op te zetten? Buurkracht helpt graag verder!

Download hier het nieuwe magazine ’10 jaar buurkracht’, en ontdek hoe Buurkracht overheden en inwoners samenbrengt, en de kracht van buren laat bloeien.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.