Advertentie
financiën / Nieuws

Studentensteden voor miljoenen de klos

Studentensteden dreigen veel woonruimten te verliezen, met een miljoenenkorting tot gevolg. Dat alles komt door een definitiewijziging van het begrip woonruimte.

24 oktober 2014

Studentensteden dreigen veel woonruimten te verliezen, met een miljoenenkorting op hun algemene uitkering tot gevolg. Dat alles komt door een definitiewijziging van het begrip woonruimte.

BAG synchroniseren met gemeentefonds
Al enige jaren weten gemeenten dat er voor de verdeling van het gemeentefonds een andere definitie van 'woning' aankomt. Namelijk de definitie volgens de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). De bedoeling is namelijk dat de definitie voor de maatstaf 'woonruimten' in het gemeentefonds synchroon gaat lopen met de BAG.

De huidige maatstaf woonruimte bestaat uit vier categorieën: woningen, wooneenheden, recreatiewoningen en bijzondere woongebouwen. De BAG kent alleen maar woningen. Wanneer de andere drie categorieën komen te vervallen, verdwijnt ongeveer 7 procent van wat nu nog woonruimten zijn. Dit verlies slaat bovendien neer bij een beperkt aantal gemeenten. Doordat een woning ongeveer 350 euro aan algemene uitkering oplevert, dreigt het verdwijnen van woningen een flink gat te slaan in de begrotingen van deze groep gemeenten.

Onbedoelde effecten
Voor verschillende categorieën woonruimten die dreigden te verdwijnen als gevolg van de definitieverandering is inmiddels min of meer een oplossing gevonden. Dat geldt niet voor de studentenhuisvesting. De nieuwe regels hebben vervelende gevolgen voor een studentenstad als Wageningen. Bij nader inzien is het verstrekken van een huisnummer namelijk niet voldoende om woonruimte volgens de BAG-definitie aan te vinken als woning. Doordat heel veel studentenflats niet meer als woningen zullen meetellen, gaat Wageningen zo'n 1,5 miljoen euro inleveren op de algemene uitkering van 35 miljoen per jaar.

Kortingen voor Delft, Groningen en Amstelveen

Andere studentensteden krijgen ook te maken met een korting. Delft bijvoorbeeld heeft haar woningen geregistreerd in lijn met de definities van de BAG. Van de 100 duizend Delftenaren is 11 procent student. Naar schatting de helft daarvan woont in flats. Wanneer tien studenten één voordeur hebben en keuken delen, tellen ze als één adres mee. Delft verwacht een strop van 1,8 miljoen euro per jaar. Ook andere steden met verhoudingsgewijs veel studenten (Groningen heeft met 16 procent de hoogste studentendichtheid) staan kortingen te wachten. Het college van Amstelveen, met het enorme studentencomplex Uijlenstede op haar grondgebied, schreef in juni aan de gemeenteraad: ‘Kortweg blijven er met de nieuwe definitie in Uilenstede circa 300 verblijfsobjecten en 300 adressen over, terwijl in de gepresenteerde herverdeeleffecten bij Uilenstede is gerekend met 3.000 verblijfsobjecten en 3.000 adressen.’

Zestig nadeelgemeenten
Zelfstandig adviseur Ferry Knaack, die een groep van zestig nadeelgemeenten ondersteunt, vindt het onacceptabel dat de wijze van registreren bepalend is voor wat een gemeente uit het gemeentefonds krijgt. ‘Dat is in strijd met alle basisuitgangspunten van de algemene uitkering.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur 21 van deze week.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mister Gee / Ambtenaar
Zijn er verder niet ook voordelen aan studenten in de stad? De horeca vaart er wel bij, en als die studenten binnen de gemeentegrens blijven hangen worden het In meerderheid keurige en goed verdienende burgers. Fijn voor de huizenmarkt, middenstand, etc.
Willem Kamps
Betekent dit dan ook dat de studenten op zoek moeten naar 'echte' woonruimte en de studentenflats gesloopt gaan worden? Gottegottegot, Nederland regelland. Wat hebben we het weer goed doordacht.



Of is het gewoon weer een slimme bezuinigingsmaatregel?
Jos
Als ik dit lees, begrijp ik niet meer wat ze in Den Haag aan het doen zijn. Je kunt toch werkelijk niet zo onnozel zijn dat je dit niet tijdens het proces al onderkent en ondervangt. Dit soort effecten komen toch niet op het einde als een duveltje uit een doosje! Dus is het een bewuste strategie om alweer een bezuiniging in te boeken? Wie zij ook al weer dat in Italie het grootste deel van de bezuinigingen wordt afgewenteld op de lokale overheden?
erik / ambt.
Dit 'probleem' van woonruimten-adressen speelde 25 jaar geleden ook al. Rigide doordrukken van een basisregistratie is simpel, maar misschien moet men toch eens slimmere jongens en meisjes aan het woord laten i.p.v. iemand met politieke scoringsdrang
Caroline / ambtenaar
Oud nieuws dat kennelijk in Den Haag geen urgentie kent. Doorzichtige tactiek; zo kweek je een volgende groep die het heel logisch gaat vinden dat studenten meer moeten gaan betalen voor hun studie. Nu dus om dit soort gaten weer te dichten. Hoe kweek je draagvlak voor impopulaire maatregelen; door anderen (hier de gemeente ipv een lerarencorps of uni) in het nauw te drijven. Want zeg nou eerlijk, je gelooft toch niet dat dit uiteindelijk niet door de gemeenten weer bij een andere groep op het bordje gelegd gaat worden? Ergens moet geld vandaan komen; de rijke student dus :-)
Arnold / gemeentemabtenaar
Ik snap eerlijk gezegd alle ophef hierover niet zo. Bij elke aanpassing in het gemeentefonds zijn er nadeelgemeenten. Vaak zijn dat de kleinere gemeenten die vaak minder hard van de toren roepen. Nu het om wat grotere gemeenten gaat is het ineens wel een onderwerp met grote nieuwswaarde.
gerrie
15 miljoen regeltjes op dat kleine stukje aarde. Ziek.
Herman Nijskens
Gemeentefonds wordt er niet kleiner door.

Dit is gewoon één van de herverdelingen.

Bij de ene leg je er als gemeente op toe, bij de andere herverdeling krijg je iets meer.



Verder zit er een maximum nadeel in de omschakeling.

Storm in een glas water dus?
Advertentie