Spelen met lastenverdeling op Woonlastenmeter Nijmegen
Raadsleden en inwoners in Nijmegen kunnen voortaan zelf zien hoe de gemeentelijke lasten zijn verdeeld en wat de effecten zijn van alternatieve plannen.
Raadsleden en inwoners in Nijmegen kunnen voortaan zelf zien hoe de gemeentelijke lasten zijn verdeeld en wat de effecten zijn van alternatieve plannen. De Rekenkamer Nijmegen presenteert woensdagmiddag de Woonlastenmeter, een online rekenmodel waar ook andere gemeenten op kunnen aansluiten.
Voorstellen van college doorrekenen
De Woonlastenmeter is een rekentool waarmee inwoners snel kunnen zien hoeveel gemeentelijke belasting zij betalen en hoe die bedragen zijn opgebouwd, zo meldt de Rekenkamer. Ook kunnen zij zien hoeveel belasting zij in 2015 betalen als de raad de voorstellen van het college aanneemt en wanneer hun situatie verandert, bijvoorbeeld als zij verhuizen van een huur- naar een koopwoning of een hond aanschaffen.
Zelf aan de knoppen draaien
Verder kunnen inwoners hun situatie vergelijken met de gemiddeld betaalde woonlasten in Nijmegen, de omliggende gemeenten en enkele andere grote steden. Tot slot kunnen zij virtueel ‘op de stoel van een raadslid’ gaan zitten om alternatieve belastingplannen te maken. Zij kunnen dan zelf aan de knoppen draaien, belastingen verhogen of verlagen en zien wie daardoor meer of minder gemeentelijke belasting gaan betalen.
Ook bedoeld voor raadsleden
De Woonlastenmeter is daarmee nadrukkelijk ook bedoeld voor raadsleden. Zij kunnen zien wat de effecten zijn van de voorstellen van het college op bepaalde groepen Nijmegenaren en van de plannen die zij zelf maken met de rekentool. ‘Raadsleden kunnen woensdagavond gelijk hun alternatieve plannen doorrekenen voor de begroting die het college deze dag presenteert’, zegt rekenkamerlid Marcel van Dam.
Vergelijken met andere steden
De vergelijking met andere gemeenten staat in de kinderschoenen, zegt Van Dam. Die is voorlopig nog gebaseerd op de gemiddelde woonlastencijfers van het onderzoekscentrum COELO. ‘Het geeft een eerste indicatie of Nijmegen duur is of goedkoop voor bepaalde lasten. We hopen dat we op termijn de daadwerkelijke gegevens van andere gemeenten kunnen aansluiten op de Woonlastenmeter. Dan kun je – als burger en als raadslid – echt vergelijken wat het verschil is tussen wonen in Nijmegen of in bijvoorbeeld Eindhoven.’
Controlerende taak versterken
De rekentool is technisch toegerust voor aansluiting van andere gemeenten. Die zouden op die manier de Woonlastenmeter voor hun inwoners en politici beschikbaar kunnen stellen. En aan Rekenkamers, stelt Van Dam. De Woonlastenmeter is volgens hem een uitstekend instrument om de controlerende taak van de raad te versterken.
De rekentool is vanaf woensdagmiddag 17 uur te gebruiken via www.nijmegen.nl/woonlastenmeter
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.