Rotterdam-Zuid heeft miljarden nodig
Dat zegt burgemeester Aboutaleb. Maar ook de burgers zullen aan de slag moeten om hun wijk leefbaarder te maken.
Er zijn de komende 20 jaar nog zeker enkele miljarden euro's nodig om Rotterdam-Zuid er weer bovenop te helpen. Dat geld moet komen van het Rijk, de gemeente en maatschappelijke partijen.
Burgertop
Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam tijdens een zogeheten burgertop waar meer dan 1000 bewoners van het gebied spraken over hun toekomst op Zuid. De onderwerpen waren scholing en werkgelegenheid. Vooral dat laatste is volgens de burgemeester een zaak waar ook ouders en de jongeren hun verantwoordelijkheid in moeten nemen.
Stoepje schoonvegen
,,Wie alleen maar tot 10 uur op bed wil blijven liggen en niet om 6 uur wil opstaan om te gaan werken, kan een schop onder zijn achterste krijgen'', waarmee Aboutaleb maar duidelijk maakte dat de toekomst van Rotterdam-Zuid niet alleen een zaak is van het Rijk, gemeenten en maatschappelijke instellingen, maar vooral ook van de mensen zelf. ,,Je kunt klagen over de hoeveelheid sneeuw in de straat, maar de oplossing begint bij de persoon zelf door zijn eigen stoepje schoon te vegen'', aldus Aboutaleb.
Op school afzetten
Naast de noodzakelijke miljarden om het woongebied weer 'beter te maken' op de terreinen onderwijs, werkgelegenheid en wonen, gaat het ook om het aanpassen van wetgeving. ,,En een helder optreden van instellingen. Als jongeren weigeren naar school te gaan, dan halen we ze gewoon thuis op en zetten we ze op school af. Daar hoef je geen dure organisaties voor op te tuigen die daarmee aan de gang gaan'', zei directeur Marco Pastors van het nationaal programma op Zuid.
Meer begrip bij burgers
De burgertop moet leiden tot nieuw beleid voor Zuid en waarin de bewoners een duidelijke stem hebben gehad. Het initiatief is ontstaan in België, een initiatief van schrijver David Van Reybrouck. Het vertalen van 1000 meningen in enkele actiepunten is inmiddels een beproefde, wetenschappelijke methode die ook leidt tot meer begrip bij burgers voor het ingewikkelde, bestuurlijke proces. ,,We kregen zo'n 100 jaar geleden stemrecht, nu willen we ook spreekrecht'', aldus Van Reybrouck.
Waarom hier geld in gepompt? Het zou zinvoller zijn geweest te werken met bewezen professionals die zicht hebben op de inzetbaarheid van individuele bewoners en het absorptievermogen van de arbeidsmarkt. Bovendien zijn professionals bereid duidelijke prestatieafspraken te maken. Bij aanbestedingen is het verder gebruikelijk te toetsen aan compententies en ervaringen van het bedrijf en de medewerkers.
Met de huidige manier van werken kost Zuid inderdaad miljarden. Geld dat in schimmige zakken lijkt te verdwijnen, zonder maatschappelijke baten.