Rekenkamer vreest slechte controle geld gemeentetaken
De Algemene Rekenkamer vreest dat er weinig of geen controle zal zijn op de besteding van het geld dat in 2015 wordt overgedragen aan gemeenten om bijvoorbeeld de jeugdzorg te regelen.
Prestaties onmogelijk te vergelijken
Volgens Visser is onduidelijk of de gemeenteraden of de Tweede Kamer kan worden aangesproken op de besteding van de circa 15 miljard die gemeenten gaan krijgen. Ook is het onmogelijk om straks de prestaties van gemeenten te gaan vergelijken, als er niet nu al afspraken worden gemaakt. Hij stelde sowieso bezorgd te zijn over het tempo waarin de taken worden overgedragen. ,,De gemeenten zullen pas over de verdeling van het geld horen in mei 2014. Dan pas kunnen gemeenten maatregelen gaan nemen.''
Bezuiniging is theorie
Visser stelde dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de leiding moet nemen, zodat er snel helderheid ontstaat. ,,Stap voor stap zie je nu meer, maar de vraag is of het allemaal op tijd is.'' Of het ook echt lukt om te gaan bezuinigen, is nog de vraag, stelde Visser. Het idee dat er door overdracht van taken naar de gemeente minder geld nodig is, ,,is allemaal nog theorie''.
Reacties: 18
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Toch zijn er ook rekenkamers die het belang van goed onderzoek, ook ex ante (vooraf), inzien. Ik heb de voorbeelden eerder genoemd.
Gelet op het feit dat het budget van de drie sociale decentralisaties in 2015 bijna de helft van de externe uitgaven van gemeenten betreffen, is grote attentie van de gemeenteraad en de lokale rekenkamers nodig. Een ruimer budget dan gemiddeld nog geen 1 euro per inwoner (huidige situatie) hoort daarbij. Goed rekenkameronderzoek bespaart onnodig geld verkwisten vanwege ondoelmatig en niet efficiënt bestuur. Goed dat burgers als Bart Muurling c.a. hun gemeente kritisch volgen bij gebrek aan een functionerende rekenkamer.
te kunnen geven. Gegeven de keuze voor decentralisatie behoort de verantwoording hierover in de eerste plaats op decentraal niveau plaats te vinden."
En gelukkig zijn diverse lokale rekenkamers al bezig met (ex ante) onderzoek naar de transitie jeugdzorg. Naast het al genoemde onderzoek van Gorinchem, dat ging over de informatiebehoefte van de raad, hebben de rekenkamers van de 4 grote Brabantse gemeenten 2 weken geleden een rapport uitgebracht over de vraag in hoeverre hun gemeenteraden voldoende in positie worden gebracht om te sturen op de transitie in de jeugdzorg (antwoord: maar matig). Met Lemmens eens dat lokale rekenkamers hiervoor goed geëquipeerd moeten worden. Overigens zijn er zo'n 20 gemeenten met 'slapende' rekenkamers. Daar moet snel verandering in komen!
Of het geld wel wordt uitgegeven? Lijkt me niet zo'n probleem.
Of het geld goed wordt uitgegeven? Lijkt me nogal een uitdaging voor iemand in Den Haag, die niets begrijpt van wat er in de regio gebeurt, om daar een oordeel over te geven.
Als je kiest voor locale democratie en locale uitvoering, dan moet je vanuit Den Haag niet op de stoel van de locale bestuuderders gaan zitten.
a. de gelden voor de decentralisaties ontschot oormerken.
b. na 3 jaar de decentralisaties evalueren en gelden vrij ter beschikking stellen van de gemeenten.
c. het Rijk garandeert de gemeenten minimaal t.a.v. van een budgettair neutraal verloop + prijsindexering.