Advertentie
financiën / Nieuws

Provincie Groningen: faillissement Aldel onbegrijpelijk

De provincie Groningen snapt er niets van dat aluminiumsmelter Aldel alsnog faillissement heeft aangevraagd na een overbruggingskrediet van 8 miljoen.

30 december 2013

De provincie Groningen vindt het ,,onbegrijpelijk" dat de directie van aluminiumsmelter Aldel na alle inspanningen van de provincie en het ministerie van Economische Zaken toch heeft besloten om maandag het faillissement aan te vragen. Gedeputeerde Yvon van Mastrigt (Economische Zaken) liet weten zeer teleurgesteld te zijn.

Overbruggingskrediet

De provincie hecht zeer aan het voortbestaan van Aldel en stelde daarom eerder dit jaar met het ministerie van Economische Zaken een overbruggingskrediet van bijna 8 miljoen euro beschikbaar. ,,Afspraak hierbij was dat de onderneming tot ten minste februari 2014 in bedrijf zou blijven.''

Klap voor werkgelegenheid
Volgens gedeputeerde Van Mastrigt is er de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd. ,,Helaas heeft dit geen resultaat opgeleverd”, zegt ze in een persverklaring. ,,Voornamelijk omdat van de kant van de aandeelhouder geen enkele bereidheid is om mede verantwoordelijkheid te nemen voor een mogelijke oplossing. Dit is een zware klap voor de werkgelegenheid in Delfzijl en omgeving.''

Elektriciteitsrekening
De rechtbank in Groningen heeft maandagmiddag het faillissement van aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl uitgesproken. Aldel kwam in de problemen doordat het bedrijf aanzienlijk meer geld kwijt was aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland. Bij de aluminiumsmelter werken ongeveer 300 mensen en daarnaast biedt Aldel nog eens werk aan ruim 300 werknemers bij toeleveranciers.


Op straat
Burgemeester Emme Groot van Delfzijl liet weten dat zijn zorg nu vooral uitgaat naar de mensen die op straat komen te staan. ,,We zullen er alles aan doen om hen verder te helpen.''

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
En het overbruggingskrediet dat dit bedrijf kreeg van de overheid? Is dat inmiddels lekker opgemaakt of verstopt? Hopelijk is de overheid een preferente crediteur voor die ACHT miljoen, zodat het geld tenminste nog terugkomt bij de belastingbetaler. Met alle respect voor die mensen die buien hun schuld op straat belanden. En die waarschijnlijk worden verplicht tot diensten aan een samenleving die hen straffeloos heeft kunnen duperen.
Loek
Groningen heeft veel, meer dan welke andere provincie, te lijden onder het gepruts van Henk Kamp: Minister van Economische Zaken, maar behept met zero kennis van dit beleidsveld.

Voor het probleem van de aardbevingen (door gasboringen) heeft Kamp nog geen begin van een oplossing.

Aldel heeft al bijna een jaar geleden een noodkreet laten uitgaan dat zij onevenredig te lijden heeft van oneerlijke concurrentie uit Duitsland waar het gaat om de energietarieven. Ook hier blijft de minister van EZ op zijn handen zitten.



Henk Kamp: een ramp voor economisch Nederland.
Rogier
Niet Henk Kamp maar de ecotax is de verklaring voor de problemen in Delfzijl. Het is een wrang resultaat van de ononthoudelijke milieulobby en bijbehorende partijen. Stuur daar de rekening maar naar toe.
John / Adm. medewerker
Nederland loopt steeds meer uit de pas met belastingheffingen ten opzichte van de ons omringende landen. Niet alleen energieheffingen maar ook accijnzen en andere belastingen. Wij prijzen ons steeds meer uit de markt en Den Haag sluit de ogen. Die ziet alleen de meeropbrengsten. De nadelen worden consequent gemarginaliseerd. Let maar eens op, hoeveel zaken er het komend jaar in de grensregio failliet gaan door accijnsverhoging omdat men net over de grens gaat winkelen/tanken. Maar Den Haag is doof.
Advertentie