Advertentie
financiën / Nieuws

Barendrecht verliest rechtszaak van buurgemeenten

Gemeente Barendrecht moet toch meebetalen met buurgemeenten aan de decembersalarissen van stichting ToBe. Rechtbank Rotterdam deed die uitspraak maandag na een kort geding.

22 december 2015

Gemeente Barendrecht moet toch meebetalen met buurgemeenten aan de decembersalarissen van stichting ToBe. Rechtbank Rotterdam deed die uitspraak maandag na een kort geding. De vordering van een aantal gemeenten tegen Barendrecht werd toegewezen.

Salarissen moeten veiliggesteld worden
De kortgedingrechter oordeelde dat het, gezien de bijzondere omstandigheden (waaronder de op 7 december 2015 aan Stichting ToBe verleende surseance van betaling), aan Barendrecht  en andere betreffende gemeenten is om de salarissen over december veilig te stellen.

Faillissement
Alle gemeenten waaronder ook Zwijndrecht, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Ridderkerk moeten hun medewerking verlenen om -via de bewindvoerder- de betaling van de salarissen voor elkaar te krijgen. Wanneer de bewindvoerder de salarissen niet kan betalen volgt er een faillissement van ToBe. Na betaling van de salarissen heeft de bewindvoerder enige weken de gelegenheid om naar oplossingen te zoeken.

Subsidieverplichtingen 

In het vonnis dat later wordt gepubliceerd wordt geen oordeel gegeven omtrent de (subsidie)verplichtingen van Gemeente Barendrecht vanaf 2016. ToBe verzorgt cultuureducatie in een aantal Zuid-Hollandse gemeenten. De stichting komt volgens RTV Rijnmond 52.500 euro te kort om eploitatiekosten te betalen. De kosten voor een geheel financieel reddingsplan van ToBe kunnen oplopen tot meer dan een half miljoen euro. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kareel
Mismanagement, een directeur met een topsalaris, te veel leidinggevenden, zo heeft Tobe zichzelf in de financiele nesten gewerkt.

De burgers - via de aangesloten gemeenten - betalen het gelag.
Kareel
De bijdrage van Barendrecht aan het reddingsplan van Tobe is 560.000 euro. Dat komt neer op ruim 12 euro per inwoner.

Voor alle gemeenten is het benodigde bedrag ruim 3,5 miljoen.

En dat voor een muziekschool !
Vraagje
De uitspraak zegt iets anders. De gemeenten zijn feitelijk ' eigenaar' van de stichting. Zij kunnen na jarenlange subsidie en geen klachten, niet plotseling ophouden met betalen.



Lijkt me geen onredelijke eis. Volgens mij zijn het de gemeenten die falen (en niet alleen de muziekschool)
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Aan deze verplichting om de boel draaiende te houden zit Barendrecht logischer wisj vast. Daarvoor had de rechter niet ingeschakeld hoeven te worden.



Interessanter is of en hoe de subsidierelatie voor de toekomst stopgezet wordt (indien dit de gemeente wil). Dat hoeft - ook bij langdurige subsidierelaties - helemaal niet zo'n groot probleem te zijn, mits de gemeente het maar tijdig aankondigt. Ik weet niet of dat dat gedaan is.



Ik heb vaker met dit bijltje gehakt, en het blijkt dat er meer (sneller) iets mogelijk is dan sommigen denken.





M
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dergelijke problemen ontstaan door:

1. mismanagement;

2. gemeenten, die tussentijds onvoldoende de vinger aan de pols houden;

3. gemeenten, die te laat ingrijpen in dit totale proces.

Derhalve de portefeuillehouder(s) cultuur ter verantwoording roepen,

Bij opheffing van de stichting zijn, afhankelijk van de juridische situatie, mogelijk de gemeenten, aansprakelijk voor alle verliezen en toekomstige uitgaven voor de afbouw (bijv. afvloeiing personeel).
Advertentie