Advertentie
financiën / Nieuws

Arnhem bezuinigt de afvalbak weg

Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders gaat 1.300 afvalbakken uit de stad verwijderen, zodat ze niet meer leeggehaald hoeven te worden

14 mei 2011
Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders gaat 1.300 afvalbakken uit de stad verwijderen, zodat ze niet meer leeggehaald hoeven te worden. De gemeente hoopt op deze manier geld te besparen op de stadsreiniging.

Openbare ruimte
De bezuinigingsmaatregel was aanvankelijk niet het idee van het college, maar werd ingebracht door de gemeenteraad. ‘We zijn er niet primair gelukkig mee’, zegt wethouder Margreet van Gastel (VVD). ‘We wilden de leefbaarheid van de openbare ruimte koesteren, maar de raad vond dat er bij het bezuinigen andere keuzes gemaakt moest worden’.

Buitenwijken
De gemeenteraad liet via een amendement aan het college weten graag te willen korten op de stadsreiniging, zodat andere bezuinigingen niet meer nodig zouden zijn. Zo zal er de komende jaren niet meer getornd worden aan het beleid rondom ondermeer de minima en de volwasseneneducatie. Met de besparing op de stadsreiniging bespaart de gemeente jaarlijks 460.000 euro. De afvalbakken zullen alleen worden verwijderd uit de buitenwijken. In het stadscentrum zullen ze wel blijven staan.

Vanzelfsprekendheid
Het college verwacht dat er tweeënhalf keer meer zwerfaval in de wijken zal komen te liggen, ook omdat de veegwagens minder vaak door de straten zullen komen. Wethouder Van Gastel wil dat  wijkbewoners zich meer bewust worden van de noodzaak van het opruimen. ‘De vanzelfsprekendheid dat de gemeente alles schoonhoudt, is straks weg. Burgers zullen hun eigen afval op moeten ruimen’. Via een voorlichtingscampagne hoopt Arnhem de burgers te wijzen op hun verantwoordelijkheden. ‘Sociale media kunnen daarbij helpen’, aldus de wethouder.

Zelfredzame burgers
Van Gastel hoopt dat de bezuiniging uiteindelijk ‘zelfredzame burgers’ oplevert, maar wijst ook op de mogelijkheid om de maatregel eventueel terug te draaien. ‘Het voordeel van deze bezuiniging is dat we altijd weer kunnen besluiten om de stadsreiniging meer in te zetten, mocht het uit de hand lopen’. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JCM van Bon
Sinds de afvalbak bij bushalte dr. Schaepmanlaan is weggehaald, is het daar een bende !!

Waar zoveel scholieren in- men uitstappen is een bak hard nodig !!
Paul Hart
Er zijn buitenlanden waar het wegwerpen van een papiertje je zo maar een paar honderd euro kan kosten.

En waar écht gehandhaafd wordt, door échte politieagenten.

Twee boetes en je hebt zo'n bakje terugverdiend. Go Arnhem!
JaapV / adviseur
'Zelfredzame burgers' in Arnhem zal je pas kunnen vinden als het zwerfvuil ze aan de lippen staat. Ik ruim al jaren zwerfvuil op rond mijn woning en als ik er eens een buurvrouw op wijs is steevast de reactie: 'Maar er komt toch altijd een veegkarretje langs?'. Moraal: hoog tijd voor de afdeling communicatie om met de burgers aan de slag te gaan en ook het imago van Arnhem in de gaten te houden.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
@ Paul van der Hart: Dat je boetes uitdeelt als mensen hun troep op de straat gooien lijkt me terecht maar hoe houdbaar wordt dat als je als overheid zelf de mogelijkheid om dat in een prullenbak te deponeren wegneemt. Het gemeentebestuur moet zich schamen.
Niek / jurist
Wat mij betreft had ik er een ander fotootje bijgezet. Maar goed, het gaat over de keuze van Arnhem om het faciliteren van het je op straat kunnen ontdoen van allerlei afval. Je kunt het ook gewoon verbieden. Ruim je rommel zelf op, neem het mee naar huis en stop het daar in de vuilnisbak. Maar nee, in Nederland zijn we het gaan faciliteren als overheid, net als zoveel andere zaken waarvan je moet afvragen of dat wel nodig of zelfs wenselijk is. Ik ben er niet zo'n voorstander van want het kost klauwen met geld ook omdat deze voorzieningen enorm vandalismegevoelig zijn. Ik snap Arnhem dus wel. De volgende vraag is of je er met een verbod bent. Ik wordt nogal eens aangevallen omdat ik vind dat ook een verbod moet kunnen werken omdat anders de effecten van menselijk gedrage de maatschappij teveel "kost". Op vakantie zie ik in Zwitserland, Finland en Singapore dat het allemaal spic en span eruit ziet, en dat schijnt te komen door de hoge boetes die zonder pardon worden uitgedeeld aan overtreders. In de landen rond de Middellandse Zee zie je het omgekeerde en is het vaak een grote bende als je 50 meter van de kustlijn vandaan bent. Het is maar wat je wil, maar volgens mij werken boetes echt wel als ze maar hoog genoeg zijn en de pakkans ook.
Vraag
Los van het beleid dat achter deze voorgenomen maatregelen zit vraag ik mij het volgende af: de afvalstoffenheffing, waaronder normaliter de kosten van de reinigingsdienst ook onder vallen, dient een kostendekkende heffing te zijn (BTW mag wel als "overdekking" worden meegenomen). Met andere woorden als je bezuinigt op kosten afval zullen de tarieven voor de burgers toch omlaag moeten? De bezuiniging komt dan niet ten gunste van de gemeente maar ten goede aan de burgers.
Advertentie