Advertentie
digitaal / Nieuws

Trackers Gelderse provinciewebsites in kaart gebracht

Tientallen websites van provincie Gelderland hebben trackers die informatie doorgeven aan commerciële bedrijven. Het gaat in sommige gevallen over privacygevoelige informatie, zoals zwangerschappen.

26 januari 2016

Tientallen websites van provincie Gelderland hebben trackers die informatie doorgeven aan commerciële bedrijven. Het gaat in sommige gevallen over privacygevoelige informatie, zoals zwangerschappen. De provincie heeft alle trackers in kaart gebracht na vragen van Partij voor de Dieren. 

Profielen doorverkopen aan commerciële partijen

Trackers zoals AddThis en ShareThis houden muisklikken bij van bezoekers en stellen op basis van die informatie profielen op, die zij doorverkopen aan commerciële partijen. Provincie Gelderland heeft in vragen van Partij voor de Dieren aangegeven dat er inderdaad trackers zijn op tientallen websites die eigendom zijn van de provincie. Deze zijn inmiddels in kaart gebracht.

Websites met trackers in kaart gebracht 

Welke informatie de trackers bijhouden is niet bekend bij de provincie, zo geeft Commissaris van de Koning Cornielje aan. In de bijlage van de brief zijn alle provinciale websites aangegeven waarbij er per website is aangegeven of er sprake is van trackers. De trackers zijn onder meer aangetroffen op gelderland-werkt.nl, pro.gelderland.nl, rijnwaalpad.nl, snelfietsroutedeliemers.nl en waalweelde.nl.

Richtlijnen voor trackers ontbreken 

De provincie geeft aan dat er momenteel geen richtlijn is voor het gebruik van trackers op de provinciale websites. Wel wordt er nog dit jaar beleid opgesteld en in gebruik genomen. Of in de toekomst trackers zijn uitgesloten voor website van Gelderland blijft onduidelijk in de beantwoording. 'Provincie Gelderland is zich aan het voorbereiden op de aankomende Europese Privacy Verordening. In deze opdracht is het formuleren van privacybeleid een concrete doelstelling, het wel of niet toestaan van trackers zal in dit kader worden beoordeeld en in het beleid worden vastgelegd.'

De beantwoording van de vragen van Partij voor de Dieren en de bijlage met daarin alle provinciale websites met trackers vindt u hier.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mark tzicht
Overigens maakt ook binnenlandsbestuur.nl gebruik van trackers, waaronder de genoemde addthis ;-)
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Zeker, mark tzicht, al "onze partners" van BB doen zo lekker mee. Daaraan moeten echte afspraken worden verbonden: bijv. een waarschuwing "Als u onze website verder gaat raadplegen, dan...." zo in die trant. Ofwel tevoren toestemming vragen. Wat zou het toch leuk zijn als zo een initiatief komt van de webbers, zonder dat de overheid hierbij hoeft op te treden. En zolang de webbers dat correct doen, blijft de overheid aan de kant. Scheelt ook weer geld.
HappyD
Ach toen ik doorlinkte naar deze pagina werd er ook direct een cookie geplaatst. Dus Binnenlands Bestuur doet er ook aan mee.

Voor een overheid, als de rijke provincie Gelderland, die we gemeenschappelijk in stand houden, niet erg charmant.
Jeroen Rispens / Adviseur bij Mett platform voor online samenwerking en communicatie
Hallo, een aantal van deze sites zijn door Mett (www.mett.nl) gemaakt. De addthis component kan hierin eenvoudig uitgezet worden. Kwestie van een vinkje uitzetten.
M.J. Kappers / kiezer
Ik wil graag alle cookies, die meer doen dan noodzakelijk, uitzetten. Lukt niet, ook niet bij binnenlands bestuur.
Steven Stobbe
In een browser als FireFox is e.e.a. vrij goed tegen te houden (met alle gevolgen van dien - lees: slecht werkende websites).



Twee belangrijke add ons hierbij zijn Privacy Badger en NoScript. Lekker alles uit laten zetten en alleen (tijdelijke) activeren wat je open wilt zetten. Jammergenoeg is dat laatste vaak niet "wilt" maar "noodgedwongen moet" als je nog wat wilt doen.



De ware problemen zijn organisaties als Google die allerlei tools "gratis" aanbieden en waarvan Jan en alleman gebruik maken. Blijkbaar ook de bedrijven / mensen die websites voor de overheid gebruiken.



Aangezien zelfregulatie voor commerciële bedrijven een vieze enge ziekte lijkt te zijn, zal een glasheldere wet de enige uitkomst bieden.
doeterniettoe / -
Kom op, zo moeilijk is het niet, gewoon verbieden die hap. Commerciële bedrijven die ervandoor gaan met publieke en/of privé-informatie zonder dat iemand het weet. Met zelfs een greintje gezond verstand zou je dit dus nooit moeten willen, hoef je echt niet op de EU te wachten.
Advertentie