Stemmen vanuit het buitenland wordt makkelijker
Vanaf de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 zullen Nederlanders in het buitenland makkelijker kunnen stemmen. De komst van de Basisregistratie Personen maakt dat mogelijk.
Vanaf de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 zullen Nederlanders in het buitenland makkelijker kunnen stemmen. De komst van de Basisregistratie Personen (BRP) maakt dat mogelijk.
Steeds weer registreren
Wie vanuit het buitenland wil stemmen moet zich nu nog voor elke verkiezing registreren om de stembescheiden te ontvangen. Daarbij wordt vastgesteld of iemand kiesgerechtigd is, maar wordt ook gezorgd voor actuele adresgegevens. Ook levert deze proceduren een fysieke handtekening op, die door het briefstembureau wordt vergeleken met de handtekening op het registratieformulier.
Automatisch een stembiljet
In de nieuwe opzet wordt dat eenvoudiger. Bij vertrek naar het buitenland krijgt de betrokkene de vraag wat zijn (eerste) verblijfsadres is. Dat wordt niet gecontroleerd; in de BRP krijgt deze persoon de status van niet-ingezetene. Het woonadres wordt in dat deel van de BRP (de RNI) bijgehouden op voorspraak van bestuursorganen zoals Belastingdienst, UWV, SVB, CVZ en/of IND - organisaties waarmee de niet-ingezetene wellicht nog een administratieve relatie onderhoudt. Die organisaties zijn al verantwoordelijk voor een deugdelijke identificatie. Wie naar het buitenland vertrekt krijgt eenmalig de vraag of hij zich wil registreren in een kiezersregister om vanuit het buitenland te stemmen. Daarna krijgen zij voor elke verkiezing voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement voortaan automatisch de stembescheiden toegestuurd.
Kieswet aanpassen
De Wet basisregistratie personen (Wbrp) maakt dit mogelijk, maar ook de Kieswet moet hiervoor nog aangepast. Daarom kan deze werkwijze pas ingaan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.