ICT-ontwikkeling rond Wet WOZ gaat door
De burger speelt een grote rol in de doorontwikkeling van ICT-systemen rond de WOZ. Met een samenwerkingsconvenant willen 40 betrokken partijen dat mogelijk maken.
De burger speelt een grote rol in de doorontwikkeling van ICT-systemen rond de WOZ. Met een nieuw samenwerkingsconvenant willen 40 betrokken partijen die ontwikkeling mogelijk maken.
Convenant verlengd
Op uitnodiging van de Waarderingskamer hebben de 40 partijen, waaronder het ministerie van Financiën, de Belastingdienst, de Unie van Waterschappen, de VNG, Logius, kadaster en diverse ICT-leveranciers, een convenant van vijf jaar geleden (toen met 29 partijen) verlengd. In de afgelopen vijf jaar hebben zij bijvoorbeeld samengewerkt aan de landelijke voorziening WOZ (LV WOZ) en het taxatiesysteem TIOX.
WOZ en Berichtenbox
Maar er komen nog veel vernieuwingen aan, zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer. "De komende jaren gaan we ons met name richten op de communicatie met de burger, bijvoorbeeld via de Berichtenbox en Lopende Zaken in MijnOverheid.nl. De communicatie tussen dat loket en de backoffice van de gemeenten moet goed geregeld zijn." De WOZ-bepaling en -aanslag zouden zo via de Berichtebox te verspreiden zijn. "Daarnaast hebben we ons afgevraagd of we die burger niet veel meer interactie kunnen bieden." Als die burger bijvoorbeeld zelf onjuistheden over WOZ-objecten kan doorgeven zou de gemeente makkelijker de WOZ-administratie kunnen bijhouden en kun je via digitale kanalen fouten herstellen, denkt Kathmann. Ook als gemeenten zelf met burgers over de WOZ-objecten of -waarde communiceren, moet de integratie met backoffice-applicaties in orde zijn, dus standaardisatie is belangrijk.
Ook geo-systemen
De kern van de samenwerking in het convenant is dan ook dat er in goed overleg tussen de diverse partijen de juiste standaarden worden afgesproken, zoals dat tot dusver met de WOZ-specifieke uitebreidingen op de generieke StUF-standaard (Standaard UitwiselingsFormaat) is gebeurd. "Er zal in toenemende mate interactie zijn tussen de WOZ, de BAG en de nieuwe BGT en er is op het geo-terrein veel belangstelling om wat met WOZ-gegevens te doen." Dus ook op dat gebied moeten er stadaardisatieafspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld via de NEN-standaard die in de geo-wereld vigeert.
We krijgen 1x per jaar een aanslagbiljet en betalen onze belastingen. En verder vinden we het wel goed zo. Dus, bedankt voor de moeite, maar laat maar..
Gebruik het geld liever voor zaken die echt nodig zijn!