Advertentie
digitaal / Nieuws

Britten sturen aan op kleinere IT-leveranciers

Door te standaardiseren op open bestandsformaten en meer contracten te gunnen aan kleinere IT-bedrijven wil de Britse overheid tientallen miljoenen ponden besparen.

10 februari 2014

Door te standaardiseren op open bestandsformaten en meer contracten te gunnen aan kleinere IT-bedrijven wil de Britse overheid tientallen miljoenen ponden besparen op de uitgaven aan ICT.


Eind aan lock-in
"Ik wil dat er een bredere verzameling software wordt gebruikt, zodat ambtenaren teogang hebben tot de informaite die ze nodig hebben en hun werk kunnen doen zonder software van een bepaalde leverancier hoeven te kopen", aldus 'cabinet office minister' Francis Maude. Specifiek doelt hij daarmee op het gebruik van software als die van Microsoft, waaraan de publieke sector sinds 2010 al 200 miljoen pond heeft uitgegeven, aldus The Guardian. Het langzamerhand vervangen daarvan door open source software als OpenOffice, dat de ODF-standaard gebruikt, zou een groot deel van dat geld uitsparen. "We zouden met verplichte standaarden de lock-in bij gesloten bestandsformaten doorbreken en ook de deur openen voor een keur aan andere softwareleveranciers."

Pas toe of leg uit
In Nederland staat het ODF-formaat op de officiële 'pas toe of leg uit'-lijst van open standaarden (semi)overheden zijn verplicht ODF-ondersteuning te eisen bij aanschaf of (ver)bouw van ICT-systemen en -diensten. In de praktijk heeft dat nog niet tot grote verschuivingen geleid.

Kleinere leveranciers
Het breken van de 'oligarchie' van grote ICT-leveranciers staat nadrukkelijk op Maudes agenda. "De beste technologie en ideeën komen vaak van kleine bedrijven maar die zijn in het verleden maar al te vaak uitgesloten geweest van overheidsinkooptrajecten." [...] "We liepen niet alleen die innovaties mis, maar betaalden ook de hoofdprijs voor de technologie van gisteren." De ingebruikneming van de Cloudstore, een inkoopwebsite waar Britse overheden in een open markt ICT-producten 'van de plank' kunnen kopen, moet bij dat streven helpen. Tot dusver is via die site voor 78 miljoen pond ingekocht, waarvan meer dan de helft bij kleine en middelgrote bedrijven. Daarmee zouden al miljoenen zijn uitgespaard.

Nieuwe regels
De Britse overheid heeft in januari al nieuwe regels ingesteld voor ICT-projecten. Zo mogen de projecten per definitie niet groter zijn dan 100 miljoen dollar. Ook mogen leveranciers van hard- en/of software niet tevens ingehuurd worden voor de invoering ervan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harrie Gooskens
Zou 'cabinet office minister' Francis Maude weten dat zijn dromen in Nederland al zijn vervuld? Op het gebied van open standaarden (NOiV, StUF etc), en daardoor op het gebied van e-dienstverlening, is Nederland uitgegroeid tot een echt gidsland.
Advertentie