Advertentie
digitaal / Nieuws

Beperkt gebruik 14+netnummer

Van de 393 gemeenten zijn er nog vier die niet zijn aangesloten bij het 14+netnummer. Daarnaast is ongeveer twee op vijf gemeenten weliswaar aangesloten zonder dat dit gecommuniceerd wordt via de officiële website, zo blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur.

28 mei 2015

Van de 393 gemeenten zijn er nog vier die niet zijn aangesloten bij het 14+netnummer. Het gaat om Haarlemmermeer, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Heerde en Schouwen-Duiveland. Daarnaast is ongeveer twee op vijf gemeenten weliswaar aangesloten, maar zonder dat dit gecommuniceerd wordt via de officiële website, zo blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur.

Niet communiceren
Het door KING beheerde 14+netnummer wordt ingezet voor een betere telefonische dienstverlening aan burgers en bedrijven. Het bestaat uit het cijfer 14 plus het netnummer van de gemeente. Bijvoorbeeld 14 010 voor Rotterdam of 14 038 voor Zwolle. Per 1 januari 2015 moesten alle gemeenten zijn aangesloten, maar dat is niet gelukt. ‘Er is daarnaast een aantal gemeenten dat het gebruik van het 14+netnummer niet communiceert naar buiten. Daardoor lijkt het alsof zij niet zijn aangesloten, maar dat zijn zij wel degelijk’, constateert een woordvoerder van KING.


Steekproef vijftig gemeenten

Het gaat vermoedelijk om een aanzienlijk deel. Binnenlands Bestuur onderzocht de websites van vijftig willekeurige gemeenten en constateerde dat bij twintig daarvan er geen verwijzing naar het 14+netnummer te vinden was, waaronder de grote gemeente Utrecht. Tien gemeenten kozen ervoor om naast het 14+ netnummer ook het ‘eigen’ nummer naar buiten te communiceren. Over het exacte aantal gemeenten dat de aansluiting op het 14+ netnummer niet communiceert, heeft KING geen informatie. ‘Dat is moeilijk objectief te meten. KING kan niet alle communicatie van gemeenten monitoren en ambieert dat ook niet. Gemeenten kiezen hun eigen communicatiestrategie ten aanzien van het 14+netnummer.’


Gemeentefonds

Het beheer van het 14+netnummer wordt gefinancierd uit het Gemeentefonds, waar 2,189 miljoen euro is vrijgemaakt, dat bedrag is inclusief BTW en een bijdrage vanuit Algemene Zaken. Die financiering werd na goedkeuring door de Buitengewone Algemene ledenvergadering van de VNG in november 2014 bijgesteld naar 1,5 miljoen inclusief BTW. Over de periode 2011-2014 blijkt er echter minder geld uitgegeven dan begroot. Voor de resterende middelen wordt op 3 juni tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG een voorstel gedaan. Gemeenten betalen geen extra kosten voor het aansluiten op het 14+netnummer. De kosten hiervan zijn gedekt via de collectieve financiering.

Geen sanctie 

KING geeft aan dat het graag zou zien dat de resterende vier gemeenten zich ook aansluiten bij het netnummer. ‘Zij genieten dan ook alle voordelen. In 2014 is er 10,8 miljoen keer met het netnummer gebeld.’ Een sanctie voor gemeenten die zich niet aansluiten is er niet. ‘Uiteraard zijn gemeenten vrij om hun eigen keuze te maken ten aanzien van de inzet van het 14+netnummer in hun telefonische bereikbaarheid. Uit onderzoek van de Universiteit Twente in 2014 blijkt dat het telefoniekanaal nog altijd één van de belangrijkste kanalen is voor contact met de gemeente. Bijvoorbeeld in urgente situaties. Ook mensen die minder zelfredzaam of digitaal vaardig zijn, maken vaak gebruik van de telefoon om in contact te komen met de gemeente. Met de decentralisaties neemt het contact met deze groepen toe. Over het algemeen wordt de telefonische dienstverlening van de gemeente positief beoordeeld, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Twente. Ook over het 14+netnummer initiatief zijn mensen positief.’


In Binnenlands Bestuur nr. 11 leest u waarom Haarlemmermeer, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Heerde en Schouwen-Duiveland zich niet wilden aansluiten bij het 14+netnummer.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen
Leuk verhaal, maar praktisch is het totaal niet. Je moet namelijk inspreken met welke gemeente je doorverbonden wilt worden. Regelmatig verstaat de computer het niet of wordt er verkeerd doorverbonden. Omdat je direct na het inspreken doorverbonden wordt, is het dus altijd een verrassing met wie je doorverbonden wordt. Een toets ertussen of het klopt zou wel handig zijn...
doeterniettoe / -
Het was/is een leuk idee, maar dat had het bij moeten blijven. Veel tijd en geld gestop is een systeem dat niets toevoegt, behalve in de wereld van een enkeling.
Henk / adviseur
Het is ook nog zo geregeld dat de belkosten niet in het steeds vaker aangeboden abonnement ´vrij bellen´ van internetaanbieders valt. Zelf extra betalen dus. Als je het ´normale´ nummer gebruikt vallen de kosten daar wel in.
Amsterdammer
14+ nummers zijn uit de VS komen waaien. Je draait daar 311. Mar dat nummer gaat vooral over de openbare ruimte. In Nederland hebben ze daar een hele kerstboom aan opgehangen en werken de dames en heren met een scriptje. Ik ben niet te beroerd om vervuiling e.d. te melden aan mijn stadsdeel maar ik mijd 014020 als de pest. Ik krijg daar uitzendkrachten die niet eens weten waar een bepaalde straat ligt. Het project gaat aan goede bedoelingen ten onder en adviserend Nederland verdient er bakken met geld aan.
Advertentie