Nieuwe Kamervoorzitter wil digitaliseren
Anouchka van Miltenburg, die dinsdagavond is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, zal zich inzetten voor digitalisering van het parlementaire proces.
Anouchka van Miltenburg, die dinsdagavond is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, zal zich inzetten voor een meer digitale aanpak van het parlementaire proces.
Vernieuwing
Van Miltenburg, die na drie stemronden uiteindelijk een meerderheid van 90 Kamerleden achter zich wist te krijgen, heeft zich uitgesproken voor vernieuwing in de Kamer. Papierloos werken, elektronische stemkastjes in de Kamer en ook Twitter-debatten zijn volgens haar middelen om de Kamer beter te laten functioneren.
Digitaal stemmen
Hoofdelijke stemmingen zouden volgens haar bijvoorbeeld beter elektronisch kunnen worden afgehandeld, stelt zij in haar 'sollicitatiebrief' . "U wilt allen doorgaan met het verbeteren van het functioneren van de Tweede Kamer. De afgelopen jaren is de behoefte in het parlement gegroeid om van Kamerleden bij stemmingen een individuele uitspraak te vragen. Dat gaat door middel van een hoofdelijke stemming en dat kost natuurlijk veel tijd. We kunnen dat efficiënter doen door met elektronische stemkastjes te gaan werken. Dan kan vervolgens iedereen meteen op internet zien wie wat gestemd heeft."
Papierloos werken
Ook moet de Kamer zich voortdurend blijven afvragen hoe het parlementaire werk is te verbeteren. Het succesvol invoeren van tablet-computers in de Eerste Kamer verdient navolging in de Tweede Kamer, vindt zij. "Het ligt in mijn aard om altijd de vraag te stellen waarom iets op een bepaalde manier gebeurt en of dat niet beter kan. Goede argumenten om zaken bij het oude te laten, wegen hierbij voor mij net zo zwaar als argumenten om dingen te veranderen. Ik kan u nu wel alvast zeggen dat wij, net als in de Eerste Kamer, echt werk moeten maken van een papierloos parlement. Wat mij betreft leest u uw Kamerstukken voortaan op een tablet, en print u ze alleen uit als het echt nodig is. Daarmee kunnen we het milieu en de begroting sparen."
Twitter-debat als informatiebron
Ook Twitter verdient een plek in het democratische proces, aldus van Miltenburg. Via 'Twitter-debatten' kunnen Kamerleden wellicht hun tijd beter besteden. "Ik twitter zelf niet actief, maar ik volg wel wat er daar gebeurt." Ze heeft de indruk dat Kamerleden via het medium met meer mensen in contact kunnen komen "dan wanneer je een hele vrijdag naar een verpleeghuis gaat, wat ik veel heb gedaan, of meeloopt met een politieagent. Daar moeten ze vooral mee doorgaan, maar ik denk wel dat Kamerleden moeten onderzoeken of ze meer bronnen hebben om aan hun informatie te komen om op die manier een betere volksvertegenwoordiger te zijn", aldus Van Miltenburg tegenover NOS Radio.
Wel moet alles natuurlijk in openstandaarden worden gecommuniceerd, je kunt tenslotte niet de gegevens van de overheid bij één leverancier neerleggen.
Verder denk ik, dat er voor dit doel al (opensource) software bestaat, waardoor e.e.a. zonder investeringen is te realiseren.