Voorgoed afrekenen met weigerambtenaar
D66 heeft een voorstel ingediend om wettelijk een einde te maken aan de weigerambtenaren. Bij het sluiten van een homohuwelijk moet het belang van de ambtenaar niet meetellen.
Er is al lang en herhaaldelijk over gebakkeleid, er zijn moties en plannen geweest, maar D66 is het echt zat en wil nu definitief een eind aan het fenomeen van de weigerambtenaar, de trouwambtenaar die uit gewetensnood geen homohuwelijk wil sluiten. De partij heeft een voorstel ingediend om het verschijnsel voorgoed uit de wereld te helpen. De Tweede Kamer behandelt het woensdag en D66 heeft er het volle vertrouwen in dat ze een meerderheid zal vergaren.
De kwestie mag in de praktijk misschien overzichtelijk en voor sommigen zelfs overkomelijk lijken, de principes gaan voor, vinden de indieners van het zogenoemde initiatiefwetsvoorstel, Pia Dijkstra en Gerard Schouw. Ambtenaren moeten zich houden aan de wet en mogen geen onderscheid maken op grond van hetero- of homoseksuele gerichtheid. Het persoonlijke belang van ambtenaren om geen nadeel te ondervinden van hun godsdienstige overtuiging is daaraan volgens D66 ondergeschikt.
Benoembaarheidsvereiste
Als het aan D66 ligt, komt in het Burgerlijk Wetboek als 'benoembaarheidsvereiste' dat ambtenaren van de burgerlijke stand geen onderscheid maken in de zin van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Weigerambtenaren die al in dienst zijn, mogen mogen hun tijd wel uitzitten, maar niet langer meetellen voor het wettelijk vereiste minimumaantal van twee ambtenaren van de burgerlijke stand per gemeente. Tegen trouwambtenaren die aanvankelijk beloven geen onderscheid (meer) te maken en dat later toch (weer) willen doen, moeten maatregelen mogelijk worden.
Religie tegen echtscheiding
Dagelijks trouwen in Nederlandse gemeenten ook mensen van wie een eerder huwelijk is ontbonden. Sommige religies zijn ook tegen echtscheiding, overweegt D66, maar toch hoor je nooit iets over ambtenaren die deze tweedekansers niet willen trouwen. Mocht de weigerambtenaar blijven bestaan, dan ziet Schouw de bui al hangen: ,,Als we toestaan dat ambtenaren een homohuwelijk weigeren te sluiten, wat is dan de volgende stap? Weigering om stel te huwen dat na een echtscheiding voor de tweede keer in het huwelijksbootje wil stappen?"
Een collega heeft het toen gedaan, het gezin staat op straat, en de vader heeft een poging tot zelfmoord gedaan (is gelukkig niet gelukt).
Ik neem aan dat de gewetensbezwaar-tegenstanders dit heel mooi vinden.
Ik niet, ik hoop dat er vele gewetensbezwaarden zitten in het ambtelijk apparaat. Ik leef graag in een menselijke samenleving, niet in een land dat geregeerd wordt door robots.