Advertentie

Schrappen vergoeding proces verbaal ‘verrassing van de dag’

Tot onvrede van gemeenten, wil het ministerie van Veiligheid en Justitie gemeenten niet langer een vergoeding geven per uitgeschreven bekeuring. Het rijk bespaart daarmee zo’n 15 miljoen euro per jaar. ‘Dat was de verrassing van de dag’, zegt Hubert Bruls, vice-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

17 september 2014

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil gemeenten niet langer een vergoeding geven per uitgeschreven bekeuring. Het rijk bespaart daarmee zo’n 15 miljoen euro per jaar.

Verbolgen

Gemeenten zijn verbolgen over het schrappen van de vergoeding voor het uitschrijven van een proces verbaal. Vooroverleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er niet geweest, alleen een telefoontje. Dat kreeg VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma maandagavond, de avond voor Prinsjesdag, van het ministerie. Met de mededeling dat de vergoeding per 1 januari komt te vervallen. ‘Dat was de verrassing van de dag’, zegt Hubert Bruls, vice-voorzitter van de VNG.


Verloedering

De koepelorganisatie sluit niet uit dat vanaf volgend jaar inwoners meer overlast kunnen ervaren van verloederende buurten. ‘De oorzaak is dat het rijk wil stoppen met de vergoeding die gemeenten krijgen voor de aanpak van overlast, verloedering en asociaal parkeergedrag. Het rijk geeft afvaldumpers, wildplassers en foutparkeerders daarmee weer vrij spel’, aldus de VNG in een eerste reactie.

Zorgen over leefbaarheid

Anderhalf jaar geleden wilde het rijk de vergoeding ook al afschaffen, maar zag daar na bezwaren van gemeenten vanaf. Bruls zegt zich zorgen te maken over de gevolgen voor de leefbaarheid. ‘Wij krijgen nu een vergoeding van het rijk per uitgeschreven bekeuring voor overlast of foutparkeren. Daarmee kunnen we een beperkt deel van de kosten voor handhaving dekken. De opbrengsten van de bekeuringen zelf gaan niet naar gemeenten, maar naar de minister van Financiën’, zegt Bruls. ‘Het wordt nu verleidelijk om te zeggen: “dat doen we niet meer.”


Onder druk

Gemeenten hebben volgens de koepelorganisatie de afgelopen jaren met succes gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid en geïnvesteerd in de opleiding van handhavers, mede dankzij de vergoeding van het rijk. Die positieve ontwikkeling komt nu onder druk te staan. ‘Het rijk kan niet van gemeenten verwachten dat zij de kosten voor de aanpak van overlast volledig zelf zullen dragen, terwijl zij vanaf volgend jaar ook al te maken hebben met forse bezuinigingen op nieuwe taken in het sociaal domein. Zonder vergoeding zullen gemeenten dus helaas minder kunnen doen om overtreders aan te pakken en buurten leefbaar te houden.’


Extra boos

Het feit dat het ministerie de vergoeding al per 1 januari wil beëindigen maakt Bruls extra boos. Dat is geen manier van met elkaar omgaan, vindt hij. De Financiële Verhoudingswet schrijft in elk geval andere omgangsregels voor. De VNG heeft de Tweede Kamer inmiddels een brief gestuurd waarin ze oproepen het voorstel te torpederen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
Gezien de betrouwbaarheid van het rijk op lange termijn, had iedereen dit vantevoren kunnen zien aankomen. Zo gaat het immers altijd?

Eerst van alles overhevelen naar gemeenten, met geld, en vervolgens langzaam dat geld afbouwen, zonder dat er ook maar iets anders tegenover staat.
K. de Jong
Wie zoals ik wel eens het "genoegen" (NOT) heeft gehad om de ministers Opstelten en Dijsselbloem te ontmoeten, zal over hun handelswijze niet verbaasd zijn.

Wat een arrogante kwallen zijn dat, zeg !
Dick Alblas / Directeur
Bijzonder artikel. Gemeenten zijn toch prima in staat op bestuurlijke boetes op te leggen. Dat de vergoeding voor de strafbeschikking er af gaat, behoeft mijns inziens absoluut niet te leiden tot minder handhaving. Opbrengst bestuurlijke boetes vloeien immers wel gewoon in de gemeentekas.
Niels / Ambtenaar
@Dick: Dat is mijns inziens alleen mogelijk als de officier van Justitie geen strafvervolging instelt. Het gaat hier namelijk om overtredingen waaraan vanuit de wet strafbepalingen zijn gekoppeld. Parkeren op de stoep als voorbeeld is een strafbaar feit, waar geen bestuurlijke boete opgelegd kan worden. De gemeentelijke BOA's handhaven op dit soort overtredingen en daar krijgen ze vanuit het Rijk een vergoeding voor. Om die vergoeding gaat het hier. Een alternatieve bestuurlijke boete is alleen mogelijk dus als de OvJ geen strafvervolging instelt. Maar het leuke hiervan is dat die strafvervolging via de administratieverechtelijke handhaving is geregeld (Wet Mulder). In de praktijk krijg je dus altijd een bekeuring op de mat en is de weg van de bestuurlijke boete gesloten voor gemeenten.
jos van Veen
lijkt me een uitstekend idee.

Wellicht dat ik dan nu niet meer een bekeuring krijg bij 51 km..

Het loont te weinig de moeite of zo..
linda
Als gemeenten hierdoor minder bekeuringen uit gaan schrijven kost dit het rijk geld in plaats van dat het iets oplevert en wordt de zaak wel weer terug gedraaid.
Collega
@ K. de Jong

Wat fijn voor je dat je Dijsselbloem en Opstelten mocht ontmoeten. Maakt je toch iets belangrijker dan een gewoon mens, nietwaar?

En die arrogantie: kreeg je soms geen gelijk van ze? Of hadden ze een stevig weerwoord op wat jij zei?
Remon / handhaver
@ jos van veen

Als je te hard rijdt, moet je gewoon de gevolgen accepteren en niet lopen mauwen. Je teller gaf vast meer aan en je hebt ook een paar km aftrek cadeau gekregen.



Verder: het gaat om vergoedingen voor parkeeroverlast en overlast in de openbare ruimte. Snelheidsbekeuringen vallen daar niet onder. Eerst de feiten kennen en dan zinvol commentaar geven kan soms beter zijn ;-)

lijkt me een uitstekend idee.

Wellicht dat ik dan nu niet meer een bekeuring krijg bij 51 km..

Het loont te weinig de moeite of zo..
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Waarom niet net wat creatiever als gemeenten. Zet een betaalpot op de gemeente weg en geef foutparkeerders, vervuilers e.d. de keuze; overheidsboete of bijdrage (bijvoorbeeld helft van het geld) aan de pot voor directe inzet van middelen t.b.v. het milieu en leefbaarheidsvoorzieningen. Er is vast een andere manier te bedenken waarop de overlastbezorger ook nog met een lach voldoet :-)

Voorbeeld: geef als gemeente vooraf duidelijk aan welk concreet doel (bouw kinderpleintje) men op dat moment bijdraagt. Bij elke storting zie je direct hoe de teller staat. Bij 0 wordt het volgende doel zichtbaar met het daarbijbehorende bedrag. Zo betrek je ook de gemeenschap en kan men zelfs aangeven op feestjes; "kijk heb ik toch maar mooi aan bijgedragen"; lachers op de hand -> win/win!
Advertentie