Advertentie

'Luchtalarm ouderwets en overbodig'

Als het aan burgemeester Sander Schelberg van Hengelo ligt worden de sirenes die elke eerste maandag van de maand om twaalf uur af gaan omgehakt worden. De burgemeester noemde Burgernet en sms-alerts betere alternatieven tijdens een vergadering van veiligheidsregio Twente.

05 november 2012

De 3800 sirenes in Nederland die elke eerste maandag van de maand luchtalarm laten horen, kunnen beter omgehakt worden. Ze zijn ouderwets. Het alarmgeluid lokt bovendien nieuwsgierigen de straat op, terwijl het juist de bedoeling is dat iedereen veilig binnen blijft.

Veiligheidsregio

Dat zegt burgemeester Sander Schelberg van het Overijsselse Hengelo. Schelberg ventileerde zijn mening maandag tijdens een vergadering van de Veiligheidsregio Twente.

Moderne alternatieven

,,Er zijn tegenwoordig veel betere alternatieven, zoals Burgernet of een sms-alert. Daarmee kan je de mensen precies vertellen wat er aan de hand is en wat ze moeten doen. Deze sirenes moeten we niet meer willen.''

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Vinkenburg / gepensioneerd
Wanneer er in Woerden een wagon met giftige gassen ontspoort en er is een noorden wind, dan ben ik blij dat er in Linschoten de alarmsirenes aangezet worden.

De kans dat die ontsporing op de eerste van de maand om 12.00 uur ontspoort is miniem.

Niet de vraag of de alarmsirenes weg kunnen,is relevant, maar de vraag of de veiligheidsregio wel op tijd kan reageren.

Goede voorlichting aan alle burgers waarin duidelijk wordt gemaakt, dat die sirenes er zijn om ze ter waarschuwen als er een zeer gevaarlijke situatie voor hen is ontstaan, lijkt absoluut nodig nu zelfs een burgemeester niet meer weet waarvoor ze zijn.

Dat kan ook een dijkdoorbraak zijn of een ernstige brand zoals bij Moerdijk.
Roel van der Vliet / civieltechnisch adviseur
Wat een vreselijk domme opmerking van deze burgermeester! Je moet niet uitgaan van de absolute werking van Burgernet of SMS Alert; is kan handig zijn maar het werkt niet altijd. Wat als je telefoon op stil staat of uit? Het luchtalarm kun je gelukkig niet uitzetten. Deze man weet niet waar hij over praat!
Jan van Dijk / vz Veron afdeling Gouda
Bij de communicatie van crusiale processen is het belangrijk om het niet via een kanaal te doen. Ik denk dat naast het luchtalarm de alternatieven, zoals Burgernet, sms-alert, etc. een goede aanvulling kunnen zijn. We gaan er vanuit dat moderne alternatieven altijd beschikbaar zijn en beseffen niet hoe kwetsbaar we daarmee zijn.
Youssef / medewerker rampenbestrijding
Het lijkt wel alsof we alles moeten veranderen omdat het al een langere tijd functioneert. Ik kan mij niet herinneren dat de WAS mast een keer heeft gefaald.



De argumenten van de burgemeester vindt ik ook niet legitiem. Dat het ouderwets is wil niet zeggen dat het niet past in deze tijd. Monumenten zijn ook ouderwets maar passen prima en zijn vaak nog van betere materialen gemaakt dan de huidige gebouwen.



Ik ben het er wel mee eens dat je andere instrumenten kunt gebruiken om een handelingsperspectief te geven aan de burgers, i.p.v. tv of radio.



Wat ze wel mogen verbeteren is de hoeveelheid kosten voor een gemeente, bij het verplaatsen van een WAS mast i.v.m. sloopwerkzaamheden.

Henk / Commissie lid financiën
Ben het niet niet eens met het afschaffen van de sirenes.

Wat wel beter moet is het direct inschakelen van de regionale rampenzenders bij een calamiteit.

Hier in Strijen met de Moerdijkbrand ging ik direct Rijnmond lusteren maar niets te horen...wat moet je dan als burger. Zelfs C2000 gaat regelmatig uit uit de lucht dus hoe meer alarmen hoe beter.
CB
Ik ben het wél eens met Schelberg en wil zelfs een stap verdergaan: mensen een dergelijk alarm niet opdringen. Wie niet geïnteresseerd is in een alarm, moet daar vrij in zijn. Schelberg gaat met zijn tijd mee en ik roep hem dan op gewoon eens te beginnen met het afschaffen van het luchtalarm in zijn plaats. Met dat vrijgekomen geld kun je weer een heleboel gezinnen helpen die het geld hard nodig hebben.



Verdere alarmberichten inderdaad uitsluitend via Social Media lijkt me prima. Ik roep Schelberg dan ook op om zijn bewonderingswaardige idee uit te voeren.
Henk de Wit / adviseur veiligheid
Hebben we een goed systeem van alarmering, dan vervangen we dat door mobieltjes waar de batterij van leeg is, niet aan staat, zendmasten die overbelast zijn en radio's die niet aan staan.

Het is nog erger als die spraak gestuurde telefooncomputers.

Wie verzint toch zulke onzin?
Surink / Raadslid te Epe
Een vreemde stelling van dhr. Schelberg, dat de door Siemens geplaatste Sirenes overbodig zouden zijn. Bij calamiteiten, blijkt, dat er geen of een gebrekkige communicatie mogelijk is. Aan de andere kant, heeft hij gelijk, immers bij een calamiteit, kunnen burgers nergens heen, waar het veilig is. Schuilkelders zijn verdwenen, het leger sterk ingekrompen en de slagvaardigheid van onze regering is nul..In 1938 had men ook een gebroken geweertje, geen krachtige regering en werd een oorlogsdreiging als sprookje gezien....De bevolking kijkt liever vooruit, dan te leren van het verleden.
Willem Treurniet
Ik heb wel beeld bij de mening van de burgemeester. Zolang we mensen zonder mobiel of smartphone maar niet als 'ouderwets en overbodig' gaan beschouwen. Met andere woorden: als we dan als burgers onderling maar wel voldoende oog hebben voor hen die via Burgernet of sms-alert niet te bereiken zijn.
Bart / Publieke taak
Slecht idee. Digitale systemen zullen nooit helemaal veilig en beschikbaar gemaakt kunnen worden. Vele incidenten met verschillende toepassingen de laatste jaren bewijzen dat, en dan heb ik het nog niet eens over C2000. Dus gewoon laten staan die palen.
D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Toch maar goed dat ze er zijn. Handen af van die dingen.
Anoniem / Beleidsadviseur / projectleider
Wij denken in het ingesuste Europa bij een luchtalarm alleen nog maar aan rampenbestrijding. Een luchtalarm heeft echter van oorsprong een andere ontstaansreden.



Je hebt tijden en je hebt tijden. Zou men ze in Israël ook overbodig vinden? Ook in Europa kunnen weer andere tijden aanbreken, zeker met een aanhoudende crisis. Zie de oplopende spanningen in Catalonië, Griekenland etc.



Daarbij is niet iedereen (altijd) bereikbaar via digitale apparatuur en wil ook niet iedereen (altijd) bereikbaar zijn via digitale apparatuur. Dit los van de discussie of digitale apparatuur een meer feilloze werking zou hebben.



Afblijven dus inderdaad.
Advertentie