Gemeenten kunnen via een softwaresysteem kennis en ervaring gaan uitwisselen over hoe te handelen bij de terugkeer van een ex-delinquent. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben hierover afspraken gemaakt, zo is maandag bekendgemaakt.
Tijdig informatie naar burgemeester
De terugkeer van een pleger van een ernstig misdrijf kan in zijn buurt opschudding veroorzaken. Via het project van ministerie en VNG krijgen burgemeesters tijdig informatie over de terugkeer. Een burgemeester kan dan zo nodig maatregelen treffen om verstoringen van de openbare orde te voorkomen. Hierdoor wordt niet alleen de samenleving beter beschermd, het voorkomt ook problemen voor de ex-delinquent.
Bestuurlijke Informatievoorziening Justitiabelen
Het ministerie en de VNG ontwikkelden hiervoor de digitale leeromgeving “Handelingskader Bestuurlijke Informatie Justitiabelen”. Medewerkers kunnen hier gebruik maken van elkaars ervaringen. Als de burgemeester via BIJ (Bestuurlijke Informatievoorziening Justitiabelen) een melding heeft gekregen over de aanstaande terugkeer of - in bepaalde situaties - het verlof van een ex-gedetineerde, biedt het Handelingskader ondersteuning om gericht te handelen.
Betere voorbereiding op ex-gedetineerden
Uit het eindonderzoek van de pilot BIJ blijkt dat burgemeesters zich dankzij BIJ beter kunnen voorbereiden op de terugkeer van ex-gedetineerden. Staatssecretaris Teeven voerde BIJ daarom structureel in vanaf mei 2013. Op een aantal punten wordt het systeem verder verbeterd, bijvoorbeeld door de aansluiting van alle Tbs-klinieken. Ook kunnen gemeenten ervoor kiezen om de informatiestroom te beperken tot alleen die gevallen waarvan wordt verwacht dat er maatschappelijke onrust kan ontstaan.
Gemeenten zijn positief
Ook de 154 deelnemende gemeenten zijn positief. Burgemeesters geven aan dat de mogelijkheden voor optreden zijn verbeterd door de verbeterde informatiepositie en ruimere voorbereidingstijd. Er is niets veranderd aan de maatregelen die burgemeesters kunnen treffen, maar er is meer gelegenheid om ze voor te bereiden. Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede en vertegenwoordiger van de VNG in het project: 'BIJ voorziet in een grote behoefte van gemeenten. Het Handelingskader BIJ is een belangrijk hulpmiddel voor situaties waar menig gemeente op enig moment mee te maken krijgt.'
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.