Advertentie

Dekker: 'Regionale omroepen waakhond lokale democratie'

De rol van regionale omroepen wordt niet ingeperkt en ze worden niet geïntegreerd binnen de landelijke omroep. Onderling moeten de 'regionalen' wel intensiever gaan samenwerken, bijvoorbeeld op technisch en administratief gebied.

13 oktober 2014

De rol van regionale omroepen wordt niet ingeperkt en ze worden niet geïntegreerd binnen de landelijke omroep. Onderling moeten de 'regionalen' wel intensiever gaan samenwerken, bijvoorbeeld op technisch en administratief gebied. Dat blijkt uit de plannen die staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur) maandag heeft gepresenteerd in Amsterdam.

Waakhondfunctie

De staatssecretaris ziet een grotere rol voor regionale media weggelegd. Hij vindt dat zij een belangrijke rol vervullen, als waakhond van gemeenten. De organisaties moeten professioneler en op sommige terreinen, zoals op directieniveau, de administratie en technische investeringen, samenwerken. ,,In Duitsland en Engeland zijn de regionale journaals de best bekeken programma's.'' Dekker gaat met zijn plannen nog iets verder dan een advies van de Raad voor Cultuur. Het zijn volgens hem voorlopig de laatste wijzigingen van de al jaren geleden ingezette modernisering. Zo is het aantal omroepen verminderd van 21 naar 8 en vallen de regionale omroepen nu onder het Rijk en niet onder de provincie.


Bijzondere positie

Voorzitter Jack de Vries van ROOS, het samenwerkingsverband van de 13 regionale publieke omroepen noemt de brief van Dekker een belangrijke erkenning van de bijzondere positie van de regionale omroep voor de regionale en lokale berichtgeving. ,,ROOS is blij dat de discussie over de integratie van de regionale omroep binnen de landelijke omroep van tafel is. Regionale programmering is pas regionaal als het vanuit de regio gemaakt wordt. Door de regionale omroep onafhankelijk van de landelijke omroep georganiseerd te houden, blijft het unieke karakter van het programma-aanbod van de regionale omroep gewaarborgd, terwijl er ook een nauwe inhoudelijke samenwerking tussen beide kan plaatsvinden."


Onafhankelijke positie blijft bewaard

Het CDA is zeer tevreden dat de staatssecretaris terugkomt op zijn eerdere plannen om de regionale omroep op te laten slokken door Hilversum, stelt CDA-Tweede Kamerlid Pieter Heerma. ,,De onafhankelijke positie van de regionale omroepen blijft daarmee bewaard. Lokaal en in de regio gewortelde publieke omroepen zijn nodig voor de lokale en regionale nieuwsvoorziening, culturele eigenheid en leefbaarheid. En natuurlijk van vitaal belang voor de controle op gemeentelijke en provinciale politiek.''


Meer visie verwacht

Bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de NPO maakt zich zorgen over de grotere rol die Dekker wil voor regionale omroepen. ,,Ik begrijp de ambities heel goed, maar maak me wel zorgen over hoe dat er in de praktijk uit moet zien. Ik had iets meer visie verwacht op dat vlak.'' (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Zelden zo'n onzin gelezen. De gemiddelde lokale of regionale omroep wordt gerund door amateurs die ofwel niets beters hebben te doen en hun piratenstatus legaal voortzetten, ofwel amateurs die het als een opstapje naar de "èchte" media zien, en alvast RTLletje of VARAatje gaan zitten spelen.



Van enige vorm van kritische journalistiek is geen sprake. De groten doen daar meer aan (denk Rijnmond, denk AT5), maar daar zitten dan weer zoveel politiek verknoopte bestuurderen dat het effect uiteindelijk ook vrijwel nul is.



Het is een kostbare baantjesmachine waar van mij vandaag nog liever dan morgen de stekker uitmag.
Piet Westland / Geen
De regionale omroepen zijn afhankelijk van de gemeentelijke subsidies. Af en toe leuke plaatjes van de burgemeester en de wethouders garanderen hun voortbestaan.
Jan
Hou toch op. Bedoeld worden hier natuurlijk de lokale omroepen. Daar luistert geen hond naar. Laat maar eens een objectief luisteronderzoek uitvoeren!
Advertentie