Coffeeshops Tilburg aangepakt, wietkwekers Groningen vrijuit
Burgemeester Noordanus mocht het kantoor van een Tilburgse coffeeshop sluiten, oordeelt de rechter. Tegelijkertijd gaan wietkwekers in Groningen vrijuit.
Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg mag het kantoor van de verdachte coffeeshopketen The Grass Company sluiten, maar niet meteen. Het pand moet op 17 november dicht zijn. De rechter in Breda heeft dat donderdag bepaald in een kort geding. Twee telers in Groningen kregen geen straf opgelegd van de rechtbank. De teelt valt volgens de rechter binnen het gedoogbeleid.
Handelsvoorraad bekend
In de kelder onder het kantoor van de Tilburgse coffeeshop werd bij een inval in juli bijna 10 kilo softdrugs gevonden die was bedoeld voor de vier coffeeshops van het bedrijf. De rechter meent dat The Grass Company meer tijd moet krijgen om het pand te verlaten omdat de burgemeester wist dat de handelsvoorraad er werd verwerkt en hij eerder bewust niet heeft opgetreden.
Derde keer
Het was voor de derde keer in een paar jaar dat de voorraad van het bedrijf werd opgerold. De coffeeshopketen en de eigenaar worden onder andere verdacht van witwassen, corruptie en belastingfraude. Tegen de sluiting van het kantoor loopt ook nog een bodemzaak.
Gedoogbeleid klopt niet
In Groningen kwamen twee principiële wietkwekers er beter vanaf. De rechtbank in Groningen oordeelde dat hun teelt in het Nederlandse gedoogbeleid past. Het Openbaar Ministerie had 2 weken geleden nog werkstraffen geëist tegen het duo voor de illegale teelt van hennep. De twee kwekers telen al jaren uit principe en zijn al meerdere keren veroordeeld. Zij menen dat het gedoogbeleid niet klopt en willen dat veranderen.
Transparante administratie
De telers betalen de hoge stroomrekening en de belastingen en houden een transparante administratie bij. Ook leveren ze alleen aan door de gemeente goedkeurde coffeeshops. De rechtbank in Groningen vindt de twee wel schuldig aan hennepteelt, maar legt bewust geen straf op omdat de teelt in overeenstemming is met het gedoogbeleid.
Uitspraak baanbrekend
D66 in de Tweede Kamer noemt de uitspraak ,,baanbrekend''. Het huidige beleid om de teelt van cannabis illegaal te houden, is niet langer houdbaar door deze uitspraak van de rechter, stelt Tweede Kamerlid Magda Berndsen. D66 dringt al geruime tijd aan op regulering van de teelt, omdat ze denkt dat dit overlast, gezondheidsrisico's en brandgevaarlijke situaties tegengaat. Berndsen wil dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in ieder geval experimenten met wietteelt toelaat.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.