Advertentie

AP trekt eerder besluit over verborgen camera’s Nijmegen in

De Autoriteit Persoonsgegevens is teruggekomen op een eerdere uitspraak over heimelijk cameratoezicht. Op basis van een eerdere uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) concludeert de toezichthouder dat heimelijk filmen van burgers verboden is.

09 mei 2017

De Autoriteit Persoonsgegevens is teruggekomen op een eerdere uitspraak over heimelijk cameratoezicht. Op basis van een eerdere uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) concludeert de toezichthouder dat heimelijk filmen van burgers verboden is. De rechtmatigheidsverklaring is ingetrokken.

Rechtmatigheidsverklaring 
Met geheime camera’s kan een Bureau Handhaving onder meer fraudeurs aan het licht brengen of afvaldumpers ontmaskeren. Omdat de CRvB op 13 december 2016 oordeelde dat het gebruik van heimelijk cameratoezicht onvoldoende berust is op wettelijke grondslag, verdween die mogelijkheid voor gemeenten. De AP heeft daarom nu de rechtmatigheidsverklaring van de verwerking van persoonsgegevens door Bureau Handhaving van gemeente Nijmegen ingetrokken.


Jurisprudentie
In 2013 oordeelde AP nog dat Nijmegen rechtmatig persoonsgegevens verwerkt. Dit deed de AP op basis van jurisprudentie van de CRvB. De conclusie is nu dat het in strijd is met artikel 8 van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Linden
Heel kort: belachelijk. Laat de criminelen de wereld maar overnemen. Zij hoeven zich niet aan regels te houden. Wij blijven super correct!
Sjaak / waakzaam burger
Heimelijk cameratoezicht mag dan wetrtelijk niet zijn toegestaan, kenbaar gemaakt cameratoezicht mag wel. Criminelen kunnen dus wel in de gaten gehouden worden en opgespoord en vervolgd.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Sjaak (waakzaam burger) op 10 mei 2017 09:43 Heimelijk cameratoezicht mag dan wettelijk niet zijn toegestaan, kenbaar gemaakt cameratoezicht mag wel. Criminelen kunnen dus wel in de gaten gehouden worden en opgespoord en vervolgd. ==Kenbaar gemaakt cameratoezicht is net zoiets als de radiomededeling waar flitsers staan. Heeft u ooit uw militaire dienstplicht vervuld? Kreeg u toen ook van uw commandant te horen dat er de volgende dag controle was op uw kamer. Ja, dat is net zoiets. Hadden we tenminste nog tijd om zaken op te lossen/weg te werken.
Advertentie