Aboutaleb is beste lokale bestuurder 2014
De Rotterdamse burgemeester wordt door respondenten omschreven als ‘een handen-uit-de-mouwen bestuurder ‘, is geliefd en is een goede representant voor zijn stad.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is de beste lokale bestuurder van Nederland. Dat blijkt uit een verkiezing van Binnenlands Bestuur waaraan bijna 6000 bestuurders, ambtenaren, lezers van Binnenlands Bestuur en een vakjury meededen. Als tweede eindigde burgemeester Peter den Oudsten (nu Groningen, hiervoor Enschede). Eberhard van der Laan (burgemeester Amsterdam) werd derde.
Gezicht
Aboutaleb wordt door respondenten omschreven als ‘een handen-uit-de-mouwen bestuurder‘. Hij is iemand die Rotterdam ‘snapt’ en op een ‘resultaatgerichte manier’ leidt. Ook wordt hij gezien als integer en gedreven en geeft hij Rotterdam ‘het gezicht dat het verdient’. Tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas voor 2015 kreeg Aboutaleb de prijs uitgereikt.
Voor ons normaal
In zijn dankwoord noemde Aboutaleb Rotterdam een bijzondere stad. 'Er zijn veel kleine maar ook grote zaken waartussen je als burgemeester moet laveren. Ik zoek naar de manier van besturen die recht doet aan kleine en grote pijn. Om een voorbeeld te noemen: Illegaal of dakloos, in de stad waar ik burgemeester ben, slaapt niemand op straat.' Hij bedankte de mensen die op hem gestemd hebben voor het vertrouwen in 'dat wat voor mij en voor ons normaal is.'
Tien genomineerden
Om tot een winnaar te komen werden alle lokale bestuurders in Nederland door onderzoeksbureau Necker van Naem benaderd met de vraag collega’s te nomineren. Ruim 1500 bestuurders deden dit. Na telling werden nog diverse correctiefactoren toegepast, onder meer voor gemeentegrootte en voor het feit of de stem van een coalitiegenoot of een oppositielid afkomstig was. Op die manier kwam een shortlist van tien genomineerden tot stand. Op hen kon één week lang gestemd worden. Daarnaast was er een vakjury wier oordeel meetelde.
37 procent
Opvallend is dat Aboutaleb zowel door collega-bestuurders het vaakst genomineerd werd, door de vakjury werd verkozen als ook tijdens de publieksronde met de winst aan de haal ging. In de laatste ronde, waarbij gestemd kon worden, kreeg hij ruim 37 procent van de kiezers achter zich. ‘Het feit dat Aboutaleb veel lof toegezwaaid kreeg voor zijn optreden na het drama in Parijs heeft wellicht enige invloed gehad, maar is niet doorslaggevend geweest’, aldus hoofdredacteur Eric de Kluis van Binnenlands Bestuur. ‘De nominaties, het oordeel van de jury en een groot deel van de stemmen van onze lezers was toen al binnen.’
Burgemeesters
Aboutaleb ‘versloeg’ collega-burgemeesters Brok (Dordrecht), Van der Laan (Amsterdam), Lenferink (Leiden), Den Oudsten (Enschede, inmiddels Groningen), Van der Velden (Breda) en Van Zanen (Utrecht) die ook tot de genomineerden behoorden. Daarnaast waren commissaris van de koning Van der Donk (Noord-Brabant), Gedeputeerde Krol (Utrecht) en wethouder Peters (Oss) genomineerd.
Geliefd
Mede-genomineerde Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, heeft grote waardering voor Aboutaleb. Volgens hem heeft Aboutaleb zich enorm ontwikkeld als burgemeester. ‘Hij is er geliefd, representeert de stad goed en is niet bang’, aldus Lenferink. ‘Daarnaast weet hij regelmatig trends te zetten als het gaat over meningsvorming in het openbaar bestuur.’ Aboutaleb neemt het stokje over van Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum die vorig jaar de verkiezing won. Eerdere winnaars waren Marco Florijn (2009, wethouder Leeuwarden), Lodewijk Asscher (2010 wethouder Amsterdam), Bas Eenhoorn (2011, burgemeester Alphen aan den Rijn) en Henk Aalderink (2012, burgemeester Bronckhorst).
Beste nieuwkomer
Tijdens het Nieuwjaarsevent werd ook de winnaar van de verkiezing Beste Bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 30 duizend inwoners) bekendgemaakt. Die prijs ging naar Petra Dassen-Housen, burgemeester van het Limburgse Beesel. De prijs voor Beste Nieuwkomer 2014 ging ook naar een vrouw, de Amersfoortse wethouder voor zorg, wonen en wijken Fleur Imming (PvdA).
Staatssecretaris en journalist
Ahmed Aboutaleb (53) trad in 2009 aan als burgemeester van Rotterdam. Daarvoor was hij staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vierde kabinet Balkenende en wethouder in Amsterdam op het gebied van onder meer Onderwijs, Jeugd, Werk en Inkomen. Ook werkte hij als directeur bij de bestuursdienst Amsterdam, was hij bestuurder bij Forum, manager bij het CBS en werkte hij als journalist bij onder meer RTL Nieuws, NOS Radio en Migranten televisie Amsterdam.
Wegens zeer omstreden nieuwbouw ( Groninger Forum) in het centrum van Groningen heeft B&W mij, als kritische burger, verboden om met ambtenaren te praten.
Deze situatie duurt al 5 jaar.
Ook B&W weigerde de afgelopen 5 jaar elk gesprek.
De burgemeesters, de Gemeentesecretarissen, en klachtenfunctionaris waren allen onbereikbaar.
Onlangs had ik P.den Oudsten 'bijna onder de fiets'.
Er volgde een kort, maar pittig, wederzijds gesprek.
Den Oudsten gaf aan dat hij niet met mij in gesprek wilde vanwege mijn reputatie.
Toen ik hem liet merken dat hij, als nieuwkomer, beter een primair neutrale houding kon hebben ging hij overstag.
A.s 23 februari 2015 om 13.30 zal er een half uur een gesprek plaatsvinden.
Mijn visie is simpel:
Een goede burgemeester is een man/vrouw die, aan het roer staande, een juiste integere koers heeft.
Mevrouw Kiki