Plasterk: 'ambtenaren moeten begrijpelijke stukken schrijven’
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) vindt de kritiek op de kwaliteit van raadsleden onterecht. De ambtelijke voorbereiding van raadsvoorstellen moet beter, zodat de stukken van het college van burgemeester en wethouders voor iedereen ‘helder en begrijpelijk’ zijn.
Gebrekkige kennis
Raadsleden beschikken volgens velen over onvoldoende kwaliteiten om hun kaderstellende en controlerende taak verantwoord te kunnen vervullen. Met de vele taken die de gemeenten de komende collegeperiode door de decentralisaties extra op hun bordje krijgen – inclusief de verdubbeling van het gemeentebudget – voorspellen sommige zelfs grote financiële rampen als gevolg van de gebrekkige kennis en kunde van het gemiddelde raadslid. Zo niet Ronald Plasterk. ‘De kritiek op raadsleden, die deel ik niet en die herken ik niet. Het past in het dedain waarmee in het algemeen vaak over de politiek wordt gesproken’, aldus de PvdA-bewindsman.
Onterecht en onverdiend
Dat dedain voor de gemeenteraadsleden is volgens hem onterecht en onverdiend. ‘De mensen zijn zeer gemotiveerd, slim en ambitieus. Daar komt bij dat ze hun werk in een glazen huis moeten doen. Er zou meer waardering en respect voor raadsleden moeten zijn’, zegt hij in een interview in het magazine Binnenlands Bestuur.
Schijnwerpers
In zijn ogen staan de schijnwerpers gewoon verkeerd. Die moeten ook op andere actoren binnen het lokale bestuur gericht zijn. Zo moeten wethouders ervoor zorgen dat de zaken goed worden voorbereid. ‘De stukken die raadsleden krijgen voorgelegd moeten helder zijn. In een oogopslag moet duidelijk zijn waar de keuzes liggen en wat daarvan de gevolgen zijn. Je hoeft geen beroepsaccountant te zijn om als raadslid je werk te kunnen doen’, stelt Plasterk.
Geen zoekplaatje
‘Het moet voor raadsleden geen zoekplaatje worden; het moet meteen helder zijn wat wordt besloten.’ De kwaliteit van het lokaal bestuur is niet alleen iets van de gemeenteraad, wil de minister maar zeggen. Het gaat om het samenspel en de samenwerking binnen het totale lokale bestuur; dus ook college, ambtenaren en griffier.
Uitdaging
Kortom, raadsleden moeten goed worden geïnformeerd en gefaciliteerd. Het is volgens hem niet zo dat raadsleden ambtenaren moeten corrigeren of de loef moeten gaan afsteken, maar de baas van de gemeente moet simpelweg zijn werk goed kunnen doen. Dagelijkse bestuurders en de ambtenaren moeten de drukbezette raadsleden helpen goede besluiten te nemen. ‘Daar ligt een uitdaging,’ zegt Plasterk.
Tegenspraak bieden
Persoonlijk wil Plasterk ook een steentje bijdragen om in de publieke opinie een betere waardering voor raadsleden te bewerkstelligen. ‘Als minister zie ik het als mijn taak tegenspraak te bieden als er op een misplaatste manier over politici wordt gesproken. Vaak wordt geroepen dat het ‘zakkenvullers’ zijn. Dat is de grootste onzin. Raadsleden krijgen een vergoeding. Voor die paar honderd euro per maand die ze voor het raadswerk krijgen, offeren ze veel op.’
Lees hier het hele interview met minister Plasterk van deze week in Binnenlands Bestuur nr. 4
Reacties: 34
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En daarnaast vragen lokale vraagstukken om minder politiek georiënteerde, meer op inhoud en argumenten gestructureerde vormen van besluitvorming. Immers, meestal weet een minderheid veel meer over een onderwerp dan de meerderheid. Minderheidsstandpunten worden te weinig gehoord en betrokken!
Burgemeesters zouden met meer dynamische gespreksleider vaardigheden veel kwaliteit in de Raad kunnen brengen.
Tip voor hen die een stuk schrijven: Zoek en Vervang in een document eens alle word door WORD en je schrikt je een ongeluk.
Verder is het een kwestie van elkaar wederzijds aan te spreken (ambtenaar en politiek) op onzinnig taalgebruik. Overigens vaak gebruikt om dingen te verhullen:-).
Kortom, hand in eigen boezem. Er valt veel te verbeteren door de minister.
Het is voor raadsleden naar mijn smaak belangrijker om de volgende oorlog te winnen dan de vorige. Met andere woorden: vertel als raadslid vooral wat jij denkt dat er moet gebeuren, welke richting het op moet, hoe de inwoners van je gemeente daar bij kunnen worden betrokken, op welke punten je gaat letten om het college te controleren en let goed op de verhouding tussen doel en middelen.
Laat het van voor naar achter lezen van raadsstukken en het controleren daarvan op typefouten maar over aan college en ambtenaren. Zelden levert dit iets nuttigs op, veelal kost dit heel veel tijd.
Ga zo door om de plaatselijke democratie te versterken.
Lees eerst het vorige verkiezingsprogramma van de PVDA er nog eens op na voor wat betreft de salarisontwikkeling van de ambtenaren. Dat was voor elke nederlander nog te begrijpen. Sindsdien valt het voor geen enkele ambtenaar meer te volgen.
Dat nalaten is u aan te rekenen. Klare taal toch?
ps. komen er ooit tapes naar boven waaruit blijkt dat het slechts opgetekend is om stemmen ........
Plassterk, ik zou zeggen haal eerst de balk uit je eigen oog voordat je een splinter bij een ander gaat zoeken.
Gaan we nu het 'met dedain praten over de politiek' inruilen voor 'met dedain praten over de ambtenaren' ?