Rehwinkel verrekent nieuw inkomen met wachtgeld
Voormalig burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel, heeft een bedrijf opgezet. Hij gaat internationale overheden adviseren hoe ze zich moeten voorbereiden op potentiële rampen en calamiteiten.
Oud-burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel is een bedrijf begonnen. Hij gaat overheden en bedrijven trainen om zich goed op crises voor te bereiden. Het goede nieuws voor Groningen is dat het wachtgeld volgens hem kan worden afgebouwd: 'Zoals wettelijk voorgeschreven verreken ik de verdiensten met mijn wachtgeld’, aldus Rehwinkel vanuit zijn verblijfplaats Barcelona.
Vrijwilligersbaan, recht op wachtgeld
Hij zegde vorig jaar zijn baan als burgemeester op om in Barcelona bij een organisatie voor lokale overheden onderzoek te gaan doen naar rampenbestrijding. Dit bleek een vrijwilligersbaan, dus hij bleef recht op wachtgeld houden. De eerste drie maanden zag hij hier van af, maar toen hij in die tijd geen betaalde baan had gevonden besloot hij toch gebruik te maken van de regeling.
Afkeuring
Omdat Rehwinkel uit eigen beweging ontslag nam was er algemene afkeuring over de vrijwilligersbaan in Barcelona, gefinancierd met Gronings wachtgeld. De kwestie liep zo hoog op dat Manon Fokke van zijn eigen partij (PvdA) kamervragen stelde. Minister Plasterk oordeelde dat Rehwinkel gewoon sollicitatieplicht had, waarop Rehwinkel toezegde dit te zullen naleven.
International Disaster and Crisismanagement
Maar nu de site van zijn eigen bedrijf sinds enkele dagen officieel in de lucht is, komt er ‘zo snel mogelijk’ een einde aan de uitkering, zo liet Rehwinkel telefonisch weten. Onder de naam ‘International Disaster and Crisis Management’ traint hij bedrijven en overheden hoe te voorkomen dat ‘een crisis ook werkelijk uitgroeit tot een ramp.’ Ook biedt hij recruitment- en adviesdiensten aan.
Profiel: ervaren crisismanager
Het bedrijf is officieel ingeschreven in Nederland, maar Rehwinkel verricht het werk vanuit zijn appartement in Barcelona. ‘Dit is toch de internationale hub voor crisismanagement, hier zitten de belangrijke organisaties op dat gebied’. De oud-burgemeester en voormalig parlementslid profileert zich op de site als een ervaren crisismanager. Hij schermt met een indrukwekkende hoeveelheid contacten in de internationale rampenwereld en zegt ‘als burgemeester zijn verantwoordelijkheid tijdens (dreigende) calamiteiten niet uit de weg te zijn gegaan’.
Verevening met wachtgeld
Hoeveel opdrachtgevers hij heeft, wilde Rehwinkel niet zeggen. Het is volgens hem niet bon ton om daar over te praten. ‘Ik ben al enkele maanden actief, ik bereid trainingen voor. Dat is maatwerk, dus dat doe ik in opdracht, er is werk genoeg’. Daarmee hoopt hij ‘op termijn’ voldoende te verdienen om zijn wachtgeld te kunnen opzeggen.
Opstarten
‘Nu al vereven ik mijn verdiensten met Groningen. Wat ik verdien wordt op een gegeven moment afgetrokken van het wachtgeld’, zegt Rehwinkel. Wanneer hij quitte speelt met het wachtgeld durft de oud-burgemeester niet te voorspellen. ‘Ik heb moeten investeren en ben nog aan het opstarten, maar krijg zeer goede reacties.’
Nederlandse reacties soms wat zuur
Ook positieve reacties uit Nederland? ‘Dat wisselt, daar zit ook wel wat zuur tussen. Ik heb besloten me daar niet aan te storen, ik wil vooruit kijken en mijn expertise als crisismanager delen met bedrijven en overheden. Iedereen mag daarvan vinden wat hij vindt’.
Anonimi? Dat weet u zeker?
Dus u zegt dat Marieke geen Marieke heet? Willem geen Willem etc. etc.?
Wie zegt mij dat u R.M. Dalmijn heet?
Kortom, het gaat om de inhoud van een bericht, niet onder welke naam je het uitspreekt.
Wat maakt dat nou uit?
Reageer inhoudelijk als u het ergens niet mee eens bent en onderbouw het, maar ga niet de verhevene uithangen.
Meneer Rehwinkel heeft ons allen voor de gek gehouden met zijn zelf verzonnen baantje in Spanje.
De organisatie (UCLG te Barcelona) heeft duidelijk laten weten dat dhr. Rehwinkel nooit en te nimmer voor de organisatie werkzaamheden heeft verricht.
Ook niet vrijwillig.
Kortom, hij heeft ons flink voorgelogen. Maar gaat u gerust de "anonimi" van repliek dienen. We betalen wel belastinggeld voor zijn welverdiende (kuch) wachtgeld. Wat uberhaupt al een regeling is die je niet kunt verkopen aan de burgers, maar dat terzijde.