Advertentie
carrière / Nieuws

Raam-cao voor alle decentrale ambtenaren

Gemeenten, provincies en waterschappen voeren overleg om te komen tot één raam-cao voor alle decentrale ambtenaren. Eén collectieve arbeidsovereenkomst kan de mobiliteit onder ambtenaren flink vergroten, omdat overstappen van de ene naar de andere overheidslaag makkelijker wordt. Vice-voorzitter Frans Mencke van de Vereniging van Gemeentesecretarissen, tevens actief in het College van Arbeidszaken (CvA), is een groot voorstander voor zo’n doorbraak om de verstarde arbeidsmarkt open te breken. ‘Alle belemmeringen die de mobiliteit niet bevorderen, neem ik graag weg.’

27 september 2013

Gemeenten, provincies en waterschappen voeren overleg om te komen tot één raam-cao voor alle decentrale ambtenaren. Eén collectieve arbeidsovereenkomst kan de mobiliteit onder ambtenaren flink vergroten, omdat overstappen van de ene naar de andere overheidslaag makkelijker wordt.

Vice-voorzitter Frans Mencke van de Vereniging van Gemeentesecretarissen, tevens actief in het College van Arbeidszaken (CvA), is een groot voorstander voor zo’n doorbraak om de verstarde arbeidsmarkt open te breken. ‘Alle belemmeringen die de mobiliteit niet bevorderen, neem ik graag weg.’

Makkelijker om overstap te kunnen maken

Mocht één cao voor gemeenten, provincies en waterschappen nog een brug te ver zijn, dan zou een ‘heel beperkt setje van afspraken’ een bruikbaar alternatief zijn. ‘Het gaat er om dat belemmeringen worden opgeheven om de mobiliteit op gang te krijgen. Het moet makkelijker worden om de overstap te kunnen maken van de ene naar de andere gemeente, maar ook van gemeenten naar een waterschap of provincie.’ In het CvA wordt hier momenteel over gesproken, aldus Mencke.

Verschil reiskostenvergoeding probleem

De belemmeringen om hiertoe over te gaan, zitten volgens hem meer in cultuur en leiderschap dan in regelgeving. Ook een praktisch punt als reiskostenvergoeding speelt mee. Als, met of zonder één centrale cao, iets aan de vergoeding voor het woon-werkverkeer kan worden gedaan, vergroot dat de doorstroom, meent Mencke. Decentrale ambtenaren die vallen onder zo’n gezamenlijke cao blijven wat hem betreft wel gewoon in dienst bij hun werkgever, tenminste zolang ze niet overstappen.

Aanhaken rijksambtenaren

Een cao voor alle ambtenaren, dus ook die in rijksdienst, behoort wat Mencke betreft eveneens tot de mogelijkheden. ‘De meeste rijksambtenaren werken niet in Den Haag, dus wat dat betreft zou het goed kunnen.’ Wel zitten daar meer haken en ogen aan. ‘Wie stelt die cao dan vast en wie wordt de baas van alle ambtenaren? Dat ligt politiek heel gevoelig. Dat neemt niet weg dat je er wel naar moet kijken.’

Lees het hele interview met Frans Mencke deze week in Binnenlands Bestuur nr. 19

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Kennelijk zien de provincies en waterschappen de bui al hangen. Hun positie staat in het proces om te komen tot een Compactere Overheid immers duidelijk ter discussie en gaat vrijwel zeker op de schop. Dat impliceert ook dat grenzen het beste kunnen verdwijnen en dat ontschotting noodzakelijk is. Deze noodzaak geldt echter nog sterker voor de rijksambtenaren. Immers vooral zij zullen in het decentralisatieproces moeten afdalen naar de gemeenten. Derhalve weer terug naar één CAO voor ambtenaren, waarbij de hogere salarisniveaus van de rijksambtenaren uiteraard als uitgangspunt gaan gelden.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit lijkt me heel verstandig want sinds die CAO-onderhandelingen uit elkaar zijn getrokken zitten de decentrale ambtenaren altijd aan de achterste mem. Daar hebben de bonden overigens zelf mee ingestemd. Als dat deels wordt gerepareerd kunnen ze mogelijk gezamenlijk een vuist maken.
PVe / sr. adviseur
In feite niets nieuws onder de zon. In het verleden bestond er één rechtspositieregeling voor alle ambtenaren (m.u.v. politiepersoneel en militairen). Toen zag "Den Haag" het licht en moest alles gesplitst worden in verschillende regelingen. Ik ben wel voorstander van één regeling, maar dan wel 100%, dus ook overal hetzelfde salaris voor eenzelfde schaal. Nu zijn deze bedragen uit elkaara gaan lopen omdat bij de verschillende bestuurslagen verschillende salarisverhogingen zijn overeenkomen.
Jan-Hein Carree / organisatie adviseur
Inderdaad terug naar "af" al zal dat niet onderkend worden. Destijds was een van de tegenargumenten dat de onderlinge uitwisselbaarheid (tegenwoordig mobiliteit genoemd) zou afnemen en de onderhandelingspositie wel eens zou kunnen afnemen.
Gerrit
Gelukkige woordkeuze: "Raam-cao".



Voorstander van één regeling. Het zorgt voor één geluid richting Buma. En het schakelt zichzelf profilerende burgervaders (uit Dixieland?) uit.



Immers zou deze burgervader echt niet weten dat de werkgeverspremie met 1,3% is verlaagd. Of zijn hier andere plannen voor net als de geraamde bedragen in 2010 en 2011?



Criticus - NL
@Gerben,

Ik had bijna dezelfde gedachte

Zou er dan ook een decentrale CAO komen voor Raam-ambtenaren?
Jan
Trek nu eerst maar eens de salarissen van alle ambtenaren op tot het niveau van de Rijksambtenaren!
M.Stevens / hrm adviseur
Leidt een raam-CAO leidt weer niet tot afspraken per organisatie? Dat hadden we toch al? Of leidt een raam CAO tot de situatie waarvan de Gowego-groep van droomt. Waarbij het management (toch al de bovenliggende partij) de arbeidsvoorwaarden op individueel invult om zo meer afhankelijke medewerkers te krijgen.

Nee, dan liever opschaling: per nieuwe provincie één organisatie die besturen van doe provincie en van de gemeenten en samenwerkingsverbanden van personeel voorziet.
Frank Beijk / gemeentesecretaris
Prima om een belemmering weg te nemen. Al moeten we hier ook niet te veel van verwachten. Lijlkt me prima om ook 1 x te onderhandelen in plaats can 3 x.
Advertentie