Onderzoek naar samenwerking Oudewater en Woerden
De gemeenteraad van Oudewater wil zelf onderzoek doen naar de ambtelijke samenwerking met de gemeente Woerden die nu anderhalf jaar gaande is. Vooral coalitiepartij de Onafhankelijken twijfelt over de baten van de 4 miljoen euro die de gemeente er jaarlijks insteekt.
De gemeenteraad van Oudewater twijfelt over de efficiëntie van de ambtelijke samenwerking met de gemeente Woerden. Na anderhalf jaar wil de raad een eigen onderzoek naar de baten van de 4 miljoen euro die de gemeente er jaarlijks insteekt.
Stijgend ziekteverzuim
Een ziektepercentage dat van 1 naar 10 procent is gestegen, bruggen die niet door de Woerdense ambtenaren zijn geïnspecteerd en nu gerepareerd moeten worden. René van den Hoogen, fractievoorzitter van coalitiepartij de Onafhankelijken in Oudewater, vindt het allemaal tekenen aan de wand dat de ambtelijke samenwerking met Woerden niet efficiënter en goedkoper is dan van tevoren werd gedacht.
Krentenbol
Met een motie koerste hij aan op een eigen onderzoek naar de samenwerking dat in september moet zijn afgerond. De colleges van beide gemeenten stuurden eerder juist aan op een gezamenlijke evaluatie, maar dat zag de raad van Oudewater niet zitten: ‘Als je bij de bakker komt en je koopt een krentenbol en die is niet goed, dan ga je toch niet samen met de bakker zitten om te kijken of je die krentenbol kan verbeteren?’, aldus Van den Hoogen tegen RTV Utrecht.
Bruidsschat
Prima dat Oudewater een eigen onderzoek wil doen, maar het is juist belangrijk dat er een gezamenlijke evaluatie is, vindt de Woerdense D66- fractievoorzitter Heerd Jan Hoogeveen. Volgens hem zagen de Onafhankelijken in Oudewater de samenwerking nooit zitten, maar kregen ze deze als “bruidsschat” toen ze tot het college toetraden. ‘Natuurlijk gaan dingen na een jaar niet goed in de samenwerking, maar er gaan ook dingen wel goed. Dat kun je ook terugzien in een evaluatie.’ De evaluatie zou pas in 2018 plaatsvinden, maar Hoogeveen vindt het wel goed dat deze is vervroegd. ‘Je weet dan waar je het over hebt in plaats van de ruis op de lijn van de Onafhankelijken.’
Werkdruk
Een ziekteverzuim van 1 procent dat naar 10 procent schiet is toch wel opvallend. Een directe relatie met de ambtelijke fusie kan Hoogeveen zich echter niet voorstellen. ‘Het kan met de werkdruk te maken hebben door de werkzaamheden voor de ambtelijke fusie, maar intrinsiek is de ambtelijke fusie niet de oorzaak.’ De klachten over het onderhoud van het groen en de openbare ruimte kent Hoogeveen niet. ‘Het kan zijn dat op dat vlak iets is misgegaan, maar dat betekent niet dat het onderhoud in het algemeen slechter is dan in Oudewater. Ik hoor ook niks over wat goed gaat, zoals dat mensen sneller worden geholpen bij het loket en sneller een bouwvergunning krijgen. Dat laten de Onafhankelijken buiten beschouwing.’
Opzegging samenwerking
Als uit het onderzoek van Oudewater blijkt dat de samenwerking een kansloze exercitie is, dan kan het wellicht leiden tot het opzegging van de samenwerking. Hoogeveen: ‘Dat kan de uitkomst zijn van dat onderzoek en dan heb je tenminste nog dat rapport als argument. Maar bij een gezamenlijk onderzoek heb je juist goed inzicht in wat beter kan.’ De duur van de huidige samenwerkingsovereenkomst loopt tot 1 januari 2021. Mocht Oudewater inderdaad op basis van eigen onderzoek uit de samenwerking willen stappen, dan zijn de kosten daarvoor voor de gemeente zelf.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.