Advertentie
carrière / Nieuws

Nederland wil salaris van EU-ambtenaren weten

Minister Timmermans van Buitenlandse zaken wil meer duidelijkheid over de hoogte van de salarissen van EU-ambtenaren. Die zijn in vergelijking met Nederlandse ambtenaren veel te hoog.

21 mei 2013

Nederland wil helderheid van de Europese Commissie in Brussel over de hoogte van de salarissen van de ambtenaren die voor de Europese Unie werken. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft daarover later deze week een gesprek met verantwoordelijk Europees commissaris Maros Sefcovic.

Vergelijken met Nederlandse ambtenaren
Dat zei Timmermans dinsdag in Brussel. De hoogte van de personeelskosten van de duizenden EU-ambtenaren in Brussel is Nederland al langer een doorn in het oog. ,,Ik wil geen appels met peren vergelijken. Maar ik wil wel een eerlijke vergelijking kunnen maken met de salarissen van mensen in Nederlandse overheidsdienst'', aldus Timmermans. ,,Ik wil bijvoorbeeld precies weten wie er in Brussel meer verdient dan de Nederlandse minister-president.''
 
Salaris niet van deze tijd 

Timmermans benadrukte al herhaaldelijk dat de EU-salarissen omlaag moeten. Volgens de sociaaldemocratische bewindsman is de hoogte van de EU-salarissen en vergoedingen niet meer van deze tijd en lopen ze uit de pas met die in de EU-landen.
 
Eén op vier boven premiersalaris 

Eerder dit jaar bleek dat zeker 3000 EU-ambtenaren bruto meer verdienen dan premier Mark Rutte. De Duitse krant Die Welt meldde dat 11.117 ambtenaren door toelages en zo aan het einde van de maand meer overhouden dan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Als die cijfers kloppen, zou dat betekenen dat één op de vier EU-ambtenaren met zijn salaris boven dat van de Nederlandse premier zit, berekende CDA-parlementariër Pieter Omtzigt.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Tussen de 10.000 en 15.000 ambtenaren van de EU verdient dus boven de Balkenendenorm. Dat kost alleen al 1,5 miljard. Terwijl in NL steeds meer mensen (lees:ettelijke miljoenen) in financiële problemen is geraakt door het bezuinigingsbeleid, dwingt Brussel ons land nog eens om 0,5 miljard extra af te staan om hun peperdure ambtenarencorps te bekostigen.



Om kotsmisselijk van te worden.
Matthijs
Het mooie is dat ze daarnaast de enige europeanen zijn die vrijgesteld zijn van loonbelasting. Ofwel, als je naar netto loon kijkt is het aantal zelfs bijna het dubbele!



hans wieser / senior project/programmamanager
Europese samenwerking is prima of liever gezgd noodzakelijk. Maar laten wij beginnen het logge miljarden verslindende apparaat terug te brengen tot een 1/4 van het huidige aantal. Het is flauwekul dat elk lid beschikt over legio ambtelijke ondersteuning. Dat zijn heel vaak net afgestudeerden die een nettokapitaal verdienen + alle soorten van toelagen, danwel vrijstellingen. De kosten per ambtenaar zijn buitenpropotioneel en niet in verhouding tot hun vakberkwaamheid. Het baantje in Brussel is niet voor niets zo gewild bij ambtenaren en politici. Ook voor deze laatste groep is het geen straf om naar Brussel verplaatst te worden.

Daarnaast is het nog steeds van de zotte dat het hele circus pendelt tussen Brussel en Straatsburg. Ook dat kost mijarden euro's in plaats dat deze kunnen worden besteed aan zinvolle projecten.

Zo zijn er nog vele andere bezuinigingsmogelijkheden voordat de lidstaten worden verplichten wederom hun jaarlijkse afdrachten te verhogen. Europa wordt pas serieus genomen als zij bereid zijn hun iegen begroting kritisch onder de loep te nemen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Volkomen terecht. De Eu wil een forse verhoging van de begroting, krijgt die niet en gaat vervolgens over de begroting heeb zodat wij toch weer kunnen bijpassen. Laat ze eerst orde op zaken stellen en de salarissen tot onder de Balkenendenorm terug brengen.
Kaas !
Dit Euroschorem is mogelijk gemaakt door CDA, VVD en Pvda.
Folpmer
Een broodje aap geeft de minister de kans om lustig aan de weg te timmeren over een dankbaar onderwerp. Hij weet dat het er als zoete koek in gaat.



En toch... De baas van de onderneming vraagt aan zijn boekhoudafdeling hoeveel loon hij zijn mensen eigenlijk geeft. Alsof hij dat loon niet zelf bepaald heeft.



Het zijn de regeringen van de EU-lidstaten die samen de salarissen van de EU-ambtenaren vaststellen, met de eventuele toelagen en de regels daarvoor, tot in de kleinste details. En de ministers van Buitenlandse Zaken hebben daarbij steeds het laatste woord gehad.



Frans Timmermans zelf, zijn voorganger, zijn collega's en hun voorgangers hebben zo goed gezorgd voor die EU-ambtenaren. Ja, ook Frans Timmermans, die met zijn collega's, al snurkend, in 2008 de tussentijdse salarisbeoordeling onbenut liet, en in 2009 verzuimde de Commissie om een rapport voor toepassing van de uitzonderingsclausule te vragen.



Overigens bleek die uitzonderingsclausule zo slecht geformuleerd te zijn, dat zij niet rechtmatig kon worden toegepast. Maar dat is een ander verhaal, waarmee we tientallen jaren terug zouden gaan.



Advertentie