Advertentie
carrière / Nieuws

Klokkenluidende ambtenaar heeft baan terug

De Rotterdamse ambtenaar die ontslagen werd door de gemeente nadat hij aan de bel had getrokken over de slechte omstandigheden in moskee-internaten, heeft zijn baan teruggekregen.

22 april 2014

De Rotterdamse gemeenteambtenaar die in 2013 werd ontslagen omdat hij informatie lekte over de toestand bij moskee-internaten in de Maasstad, mag terugkeren. Dat heeft het college dinsdag besloten na bestudering van de uitspraak van de voorzieningenrechter. Ook woog het advies van Algemene Bezwaarschriftencommissie (ABC) zwaar mee in het besluit. De rechter en commissie stelden de ambtenaar deels in het gelijk..

Geen kwaliteitseisen
De betrokken ambtenaar kreeg ontslag omdat na onderzoek bleek dat hij onder meer in het geheim ambtelijke vergaderingen opnam en die opnames naar de media lekte. Uit die gesprekken bleek onder meer dat er niet goed werd gehandhaafd. Ook ontbrak het aan kwaliteitseisen en hoefden begeleiders geen verklaring van goed gedrag te hebben.

Landelijke richtlijnen

Uiteindelijk kwam minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken met landelijke richtlijnen voor de moskee-internaten. Volgens het Rotterdams college zijn klokkenluiders door de uitspraak van de rechter en het advies van de commissie beter beschermd. ,,Het college respecteert de overwegingen van de rechter en de commissie’’, licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Waarschuwing

De ambtenaar krijgt wel een waarschuwing met een proeftijd van 2 jaar vanwege zijn gedragingen die door zowel de rechter als de commissie als plichtsverzuim worden gezien.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / ambtenaar
Het lijkt erop dat de eerst ontslagen ambtenaar definitief terug kan keren. De praktijk zal echter uitwijzen dat het slechts een schijnbesluit van burgemeester en wethouders is.



Dat blijkt wel uit het feit dat de ambtenaar geen eerherstel krijgt maar een waarschuwing met een proeftijd van twee jaar. En binnen die proeftijd kunnen B&W altijd wel iets vinden om hem alsnog te ontslaan, want geloof maar dat B&W alles in het werk stellen om dat voor elkaar te krijgen. Zo gaat dat in de ambtenarenwereld.



De tijdelijk "teruggekeerde" ambtenaar zou er goed aan doen bezwaar te maken tegen de hem gegeven waarschuwing. Anders komt hij later voor een vervelende verrassing te staan, d.w.z. opnieuw ontslag. Creatieve destructie noemen managers en gemeentebestuurders dat tegenwoordig in besloten kring.
mark / ambtenaar
Uit ervaringen uit het verleden blijkt dat dit soort mensen binnen 3 maanden ziek thuis zit. Weggepest.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
De vraag is gelegitimeerd; waarom voelde de ambtenaar zich genoodzaakt om te tapen en te lekken naar de media. Dat is zelden zonder reden waarbij de betreffende ambtenaar ook maar al te goed het besef heeft dat hij hiermee veel last voor zichzelf veroorzaakt. Zou het - net als bij een ander grote overheidsinstantie - het geval kunnen zijn dat leidinggevenden en bestuurders (lees in deze burgemeester en wethouders en andere kliekvormers) helemaal niet zaten te wachten op bevindingen in die richting en dus liever de oogkleppen op en oordoppen inhielden. Vervolgens wordt de ambtenaar niet beoordeeld op inhoudelijkheid (het klopt wat hij aangeeft en dit betreft verwerpelijk gedrag van de moskee instanties!) maar op procesniveau ("de ambtenaar had niet mogen tapen en lekken"). Heel kwalijk!!!!!! en precies de reden waarom niet meer wordt "gelekt". Echt niet om de reden dat er niets meer speelt!
Jan
Elke klokkenluider doet er verstandig aan voortaan geheel anoniem te lekken naar de media, die daarvoor een speciaal e-mailadres hebben ingesteld. Als je dan ook nog zo verstandig bent te lekken vanaf bijv. een algemeen gebruikte computer bij de bibliotheek of zo, kun je nooit zo'n kwalijke uitspraak krijgen als deze. Nota bene een waarschuwing met een proeftijd van twee jaar terwijl hij terecht wantoestanden aan het licht bracht, die anders met de mantel der liefde zouden zijn bedekt.
gerrie
Er lopen steeds meer lui op de werkvloer rond die werknemers die nog wat doen een hak proberen te zetten. Dat is het enigste wat ze doen. Met name managers maken zich hier schuldig aan. Doorgaans balletjes die denken dat ze heel wat zijn maar niks kunnen en alleen maar zorgen voor onrust op de werkvloer. Een product uitpoepen, ho maar. Elke ambtenaar wordt door drie ambtenaren gecontroleerd. Vertrouwen is er niet meer. Bureaucratie ten top.
O. ten Hove
En worden de ambtenaren en politiek verantwoordelijken, veelal mohamedanen, die de wantoestanden bij he scholen in stand hielden en door het vonnis zijn terechtgewezen nog aangepakt. Of mogen de mohamedanen een staat in een staat vormen?
Advertentie