Afschaffen ambtelijke hiërarchie geeft beter resultaat
In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is er geen hiërarchie meer, geen management en geen afdelingen. Het werken vanuit rollen in plaats van functies en gebruik maken van netwerken blijkt goed te werken.
Geen functies, geen management en strikt gezien is het fysieke gemeentehuis als werkplek eigenlijk ook niet per se nodig. In de Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk doen ze het al een tijdje heel anders. Er is geen bureaucratische hiërarchische werkstructuur meer. Vanuit wisselende samenstellingen werken mensen aan de gemeentelijke opgaven. Ontstaat er dan een anarchie waarbij iedereen maar doet wat ‘ie wil of het recht van de sterkste geldt? ‘Nee’ verzekert Johan de Jager, die voorheen bekend stond als de gemeentesecretaris. ‘Mensen voelen zich aantoonbaar gelukkiger nu ze niet vanuit een functie een vraagstuk aanpakken maar vanuit hun interesses en competenties met elkaar samenwerken.’
Zelfsturing
En dat lijkt een schot in de roos. Ambtenaren gedijen namelijk goed bij zelfsturing blijkt ook uit onderzoek. Volgens het Geluksonderzoek dat Binnenlands Bestuur samen met I&O uitvoerde zijn ambtenaren het gelukkigst wanneer zij vrijheid hebben in de manier waarop ze hun werk doen. Op de vraag hoe gelukkig de ambtenaar in het algemeen over zijn werk is, kwalificeert het merendeel dit met het cijfer 8 (34 procent) en een 7 (28 procent). De ambtenaren die in hoge mate zelfstandig en met eigen verantwoordelijkheid werken blijken vaak hun persoonlijk geluk af te meten aan hun werk. Autonomie is over de hele linie een belangrijke geluksfactor. Ambtenaren zijn het meest te spreken over de mate waarin ze hun werkzaamheden zelf mogen invullen.
Geen bureaucratische procedures
In Bodegraven-Reeuwijk werd in 2014 van de nood een deugd gemaakt. Nog niet zolang geleden ging het er niet zo goed nadat Bodegraven en Reeuwijk uit een moeizame fusie kwamen. Zoals wel vaker bij een herindeling, liep de samenwerking niet lekker tussen de ambtenaren van beide organisaties. De vechtfusie bleek wél een vruchtbare bodem voor een inmiddels succesvol experiment: een gemeente zonder afdelingen, functies of hiërarchie. Dat zit zo. Alle taken die de gemeente uitvoert zijn onderverdeeld in processen, projecten en opdrachten de zogenoemde OPP’s. De ambtenaren werken hieraan in verschillende samenstellingen. De gemeentelijke organisatie werkt vanuit de verschillende vakgebieden samen. De wensen van inwoners, bedrijven en het bestuur vormen de input voor dat werk. Bureaucratische procedures worden vermeden. Van de medewerkers wordt verwacht dat ze flexibel hun werk uitvoeren op basis van wat echt nodig is voor inwoners en bestuur.
Beleidsterrein overstijgen
Met de nieuwe netwerkachtige manier van werken kwam er ook een positieve impuls in de organisatie. ‘De schotten zijn weg,’ vertelt Johan de Jager die de nieuwe manier van werken destijds introduceerde. ‘In je eigen rol overstijg je je eigen beleidsterrein en is er meer ruimte voor eigen ideeën. Door alleen maar te denken vanuit functies creëer je eigenlijk veel belemmeringen en het denken in hokjes. De uitspraak “daar ga ik niet over” is daar een lichtend voorbeeld van. Bovendien maakt de hiërarchie de samenwerking tussen verschillende afdelingen lastig.’ Dat functie-, afdelings- en hiërarchieloos werkt voor Bodegraven-Reeuwijk blijkt uit harde cijfers. De nieuwe manier van werken heeft uiteindelijk tot forse verlaging het van het ziekteverzuim geleid. En volgens verschillende medewerkers is de sfeer sterk verbeterd.
Inwoners profiteren
Ambtenaar Puck van Tilburg startte tegelijkertijd met de nieuwe manier van werken op het gemeentehuis en vindt het zo eigenlijk heel erg logisch. ‘Je zit veel dichter op het proces’. Al beseft ze ook dat het van gesettelde collega’s wel wat vraagt om het werk 360 graden anders uit te voeren. ‘Het gaat om de mindset, die is belangrijker dan het weghalen van de functies. Je moet die knop omzetten en niet blijven hangen in visiedocumenten,’ vindt ze. Niet alleen de ambtenaren worden hier gelukkig van, maar ook de inwoners profiteren is haar overtuiging. ‘We kunnen op deze manier veel sneller reageren op wat er gebeurt in de samenleving. De lijntjes zijn korter en ons werk is transparanter. Het is voor de buitenwereld veel duidelijker wie waarmee bezig is, per vraagstuk is er één club mensen. Er hoeven geen eilandjes meer overbrugd te worden.’
Reacties: 21
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Overal waar mensen (en ook bij dieren) samenwerken is enige vorm van hierarchie nodig, benoemd of onbenoemd. Als er een knoop moet worden doorgehakt, wie doet dat dan? Wie stelt de OPP's op? Wie beoordeelt wie? Waarom wordt toevallig met De Jager (voorheen secretaris) gesproken? Vervult hij dan nog steeds de secretaris rol....(dat is toevallig).
En daarbij ben ik ook wel benieuwd naar de loonstrookjes. Zonder hierarchie is er ook geen onderscheid meer te maken in rang(orde) en zou in principe iedereen hetzelfde moeten verdienen. Want Jan met de pet vervult net zo goed (een deel van) het werk van bv. de secretaris (De Jager), want die is immers geen secretaris meer, want die hierarchie bestaat niet meer......flauwekul!!
Het kan niet anders dan dat hier op hoofdlijnen nog steeds een hierarchie heerst, maar meer op de achtergrond. Functies zijn waarschijnlijk minder nauw omschreven, bv op basis van HR21.
Mocht ik toch ongelijk hebben, dan hoor ik dat graag in een reactie van de gemeente Bodegraven zelf. Verdient iedereen hetzelfde? Vervullen anderen ook taken van de gemeentesecretaris? Beslist Jan met de pet ook op gemeentebrede politiek gevoelige strategische dossiers?
Worden het dan taken en rollen? Souplesse is mogelijk, maar ergens moet vastgesteld zijn wie wat doet ten behoeve de gemeente die hem/haar in dienst heeft genomen. Het kantoch niet zo zijn, dat ambtenaren op basis van 'intuïties' hun werk doen. Dat zou deuren opzetten naar ambtelijke willekeur.
Ik wacht graag een evaluatie over 5 jaar af.....
Maar was dit systeem ook niet bij gemeente Rijswijk ingevoerd en jammerlijk mislukt?
Tuurlijk zijn er nog heel veel vraagtekens als je dit artikel leest. Maar ik vind het een prachtige out-of-the-box idee, waar we zeker positieve zaken uit kunnen halen.
Dus in plaats bij de vragen te roepen dat het idee flauwekul is, zou ik voorstellen bij de vragen dieper op het onderwerp in te gaan om uit te vinden of dit echt werkt en of het elders ook kan werken.
Natuurlijk heb je wel wat hobbels te overwinnen. Zo zijn er mensen, zoals de anonieme beleidsadviseur die hier ook heeft gereageerd, die maar redenen proberen te verzinnen waarom het niet zou kunnen. Dat gaat dan meestal over functies, rangordes, loonstrookjes, salarisschalen, beoordelingen en dergelijke zaken. Zaken die voorkomen uit het traditionele bureaucratische hokjesdenken. Ja, die moeten worden aangepakt maar dat kan pas als de mindset goed is. Zo te lezen is gemeente Bodegraven-Reeuwijk goed bezig.
Ik heb niet geprobeerd redenen te verzinnen waarom het niet zou kunnen (salaris, rangorde, controle). Ik geloof alleen niet dat het volledig is doorgevoerd zoals in het artikel wordt genoemd (met alle daarbij horende gevolgen). Dat wil ik indien mogelijk graag bevestigd hebben.
In het stuk staat dat er geen hierarchie meer IS. Het zou dus al helemaal doorgevoerd zijn. Dat houdt in dat er geen rangorde meer is etc. Daar geloof ik nog steeds niets van, want dan moet je inderdaad al die drempels nemen......veel succes.
Om reden daarvan heb ik gevraagd om een reactie van een medewerker van de gemeente zelf. Klopt wat in het artikel staat met de daarbij horende gevolgen? Is het echt volledig doorgevoerd? (Geen hierarchie, geen rangorde, zelfde salaris etc.).
Waar Binnenlands Bestuur zich helaas steeds vaker schuldig aan maakt - ook weer met dit artikel - is zonder onderzoek of onderbouwing een opinie als de waarheid presenteren.
Wie is aanspreekpunt als ik als burger iets wil weten
over een bepaald onderwerp en kan ik dat als burger
ook ergens vinden op onderwerp,naam en toenaam?
Korte samenvatting gekopieerd uit dit artikel:
Burgerinitiatief Reeuwijk luidt noodklok: ‘In onze gemeente is het bijna code rood’ Is de gemeentelijke organisatie inmiddels alle structuur kwijt? Of zijn er hier andere dingen aan de hand? Maatregelen worden toegezegd, maar vrijwel nooit nagekomen. Kritiek hierop wuift men net iets te happig weg onder verwijzing naar het Democratisch mandaat.