Afgetreden wethouder lang werkloos
Nauwelijks een derde deel (31 procent) van de afgetreden wethouders heeft binnen twee jaar weer een betaalde baan.
Geen hulp
Weggestuurde en opgestapte wethouders blijken heel lastig aan een nieuwe baan te komen. Zij krijgen daarbij geen hulp van politieke partij, gemeente of beroepsvereniging. De wethouders die een baan hebben gevonden, is dat op eigen initiatief gelukt. Dit blijkt uit onderzoek van IVA Beleidsonderzoek en Advies van de Universiteit van Tilburg. Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd op het congres van de Wethoudersvereniging in Hilversum.
Wachtgeld
Dat wethouders en andere politieke ambtsdragers moeilijk aan een nieuwe baan geraken, kost de maatschappij veel geld. De 25 grootste gemeenten hebben samen in 2008 een wachtgeldverplichting aan oud-wethouders van omstreeks 6,4 miljoen euro, gemiddeld 255 duizend euro per gemeente, zo bleek afgelopen zomer uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.
Tevreden
Een van de problemen waarom wethouders lastig aan een nieuwe baan komen, is dat zij zich niet bekommeren om hun loopbaan na het wethouderschap. Als zij dan tot vertrek worden gedwongen, voelen zij zich in de steek gelaten. Potentiële werkgevers op hun beurt hebben het idee dat wethouders veel vrijheid en zelfstandigheid gewend zijn en lastig aan te sturen zijn. Echter, zo blijkt uit het IVA-onderzoek uitgevoerd in opdracht van P en O Services, werkgevers die oud-wethouders (en voormalige burgemeesters en Kamerleden) in dienst hebben genomen, hebben een ander, positiever beeld. Deze werkgevers zij zijn tevreden over het functioneren van de ex-politieke ambtsdragers die zij in dienst hebben. Ruim driekwart geeft aan dat deze voldoen aan de gestelde eisen of daar zelfs bovenuit stijgen. Het onderzoek is uitgevoerd onder duizend werkgevers en omvatte ook persoonlijke gesprekken met burgemeesters, gedeputeerden, wethouders en Kamerleden.
Loopbaanperspectief
De onderzoekers adviseren wethouders om zelf het voortouw te nemen bij het regisseren van hun loopbaan. ‘Je ziet dat het nu pas gebeurt als men niet meer in functie is. Men moet juist vanaf het moment van aantreden actiever bezig zijn met de loopbaan na het wethouderschap’, aldus Lies Sijstermans, senior onderzoeker bij IVA. Ook zouden wethouders en andere politieke ambtsdragers gebruik moeten maken van instrumenten die hun loopbaanperspectief vergroten.
Lees ook:
Wethouders sneuvelen bij bosjes 04.07.08
'Zet wachtgeld in voor professionalisering' 28.04.06
Hennah Buyne heeft hoogste wachtgeldvergoeding 07.07.08
Meer informatie is te vinden in het Dossier gevallen wethouders op deze site.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.