Achteraf scheiden van plasticafval goedkoper
Het achteraf scheiden van plastic uit het afval is efficiënter en stukken goedkoper dan het laten scheiden van plastic door burgers zelf. Dat blijkt uit een proef die zestien Limburgse gemeenten deden naar het scheiden van plastic afval.
Zes miljoen
Het achteraf scheiden van plastic uit het afval met een speciale verwerkingsmachine bespaart de zestien gemeenten bijna zes miljoen euro, dat zegt wethouder Jan Bormans van de gemeente Gulpen-Wittem en initiatiefnemer donderdag.
Meer kilo's
Daarnaast levert deze methode per inwoner ook meer kilo's ingezameld plastic afval op. Met proeven van gemeenten die de burgers zelf het afval laten scheiden wordt 6,3 kilo per inwoner ingezameld. De proef met nascheiding bij de Limburgse gemeenten leverde 19 tot 21 kilo plastic per inwoner op.
Verplicht
Met ingang van 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht om plastic te scheiden uit het afval. Zij mogen daarbij zelf kiezen hoe zij dat doen: door de burgers zelf in speciale plastic zakken of via nascheiding.
De gemeente lijkt te denken dat het een "oplossing" is om de logistiek van het afval uit te besteden aan burgers van wie velen de verantwoordelijkheid die bij hen is gedumpt, niet nemen, maar op hun beurt hun afval dumpen. De gemeente neemt vervolgens haar handhavingsverantwoordelijkheid ook niet. En dus is het een klerezooi.